Domingo, 29/1/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

E thene para 14 shekujsh e vertetuar sot

E thene para 14 shekujsh e vertetuar sot

qumeshti bari natyral
Ekspertët e ushqimit paralajmërojnë se nuk duhet ti jepni qumësht lope foshnjave pasi ai është shumë i kripur.Qumështi i lopës përmban 4 herë më shumë kripë sesa qumështi i gjirit.
Kujdes, nëna të reja! Është më mirë të mos i jepni bebeve qumësht lope deri sa të bëhën 12 muajsh!Nëse do bënim një krahasim, përmbajtja e kripës në qumshtin e gjirit është 15 mg për 100 ml, ndërsa tek qumështi i lopës është 55 mg për 100 ml. Nëse foshnja juaj pi rreth 750 ml qumësht lope në ditë, do të marrë 385 mg kripë, dhe kjo sasi është gati gjysma e sasisë maksimale të kripës që një bebe duhet të marë në ditë nën moshën 1 vjec.

Ata këshillojnë se për fëmijët që konsumojnë qumësht lope dhe jo qumësht gjiri të ulin sasinë e kripës të paktën tek ushqimet e tjera.
Në përgjithësi, ekspertët, të cilët zbuluan sesa me kripë është formula e qumështit të lopës, thonë se konsumimi i lartë i kripës mund të shkaktojë probleme shëndetsore tek fëmijët. Një sasi e madhe kripe në regjim rrit presionin e gjakut dhe shkakton crregullime në veshka.
Shkenctarët i këshillojnë nënat t’u japin fëmijëve qumësht gjiri ose përzjerje të vecanta, por jo qumësht lope.
————————–———–
Ajo cka nxjerrim nga ky studim eshte:
1. Nenat duhet ti ushqejne femijet me gjirin e tyre deri sa te behen 12 muajsh.
2. Mes qumeshtit te lopeve dhe atij te gjirit te nenes, duhet te zgjedhim ate te nenes.
Pra ky eshte rezultat i studimeve ne kete shekull.

Po feja e vertete, islami cka ka thene dhe thote:
1.Nga Kur`ani:
Thotë Allahu në Kuran: “Nënat, ato që duan ta plotësojnë gjidhënien, janë të obliguara t’u japin gji fëmijëve të vet dy vjet të plota.” (El Bekare, 233)
Citati sqaron se gjidhënia deri në periudhën dyvjeçare nuk është e detyrueshme, por mund të ndërpritet edhe para kësaj periudhe nëse bëhet me konsultën e të dy prindërve, siç thotë Allahu: “E nëse pas një konsultimi dhe pëlqimi (prindërit) shfaqin dëshirën për ndërprerjen (më herët) e gjirit, nuk është ndonjë mëkat për ta.” (El Bekare, 233)
Kjo është një garanci nga ana e Allahut xh.sh., që i siguron fëmijës ushqimin e tij që nga lindja. Në të kundërtën, çdokush që ia cenon këtë të drejtë fëmijës do të japë llogari.
3. Nga Hadithi i Muhammeditit (s.a.v.s):
“Per femijen nuk ka qumesht me te mire se ai i nenes se tij”. Ky eshte hadithi i Muhammedit s.a.v.s. e thene para 14 shekujsh, i cili me nje fjali tregoi se cka eshte e mire per foshnjen, keto fajle pse jo mund te jene edhe titulli i studimit te mesiperm ne diten e sodit.