Sábado, 23/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Dyshime mbi bamiresite e “nenes Tereze”

Dyshime mbi bamiresite e “nenes Tereze”

terezaNjë analizë e tre profesorëve, Serge Larivee, Genevieve Shenard të Universitetit të Montrealit dhe Carole Senechal të Universitetit të Edukimit të Otavës, thotë se ka elemente shumë të dyshimta mbi punën humanitare të Nenës Terezë, e madje edhe kontestohet lumturimi i saj nga Vatikani. Analiza e këtyre studiuesve do të botohet këtë muaj në revistën ‘Studime mbi fenë dhe shkencën’.

Studiuesit kanë hulumtuar 287 dokumente mbi punën e Nenës Terezë dhe sipas tyre ka elemente mjaftë kundërthënëse nga raportet e saj me politikën, qëndrimet dogmatike për shumë çështje sociale, madje deri edhe në menaxhimin e fondeve për bamirësi që i jepeshin asaj.

Sipas analizës në shumë prej 517 misioneve në 100 vende që kishte hapur Nëna Terezë, shumë mjekë kishin vërejtur një moskujdes të mjekëve të misioneve ndaj të sëmurëve dhe të varfërve. Madje në shumë strehimore kishte pasur mungesë të lartë të pastërtisë deri edhe ushqim të pamjaftueshëm. Dhe kjo nuk thuhej se ishte për mungesë parash. Sipas analizës, përgjigja e saj për vuajtjet e shumë të varfërve kishte qenë se ‘bota fiton shumë nga vuajtjet’ dhe së ‘është diçka e bukur të shohësh të sëmurit të pranojnë fatin e tyre dhe të vuajnë sikur Jezusi në kryq”.

“Nënë Tereza ishte bujare me lutjet e saj, por më tepër dorështrënguar me milionat e fondacionit të saj, kur ai vinte për vuajtjet e njerëzimit”, kështu thonë studiuesit në analizën e tyre, teksa flasin për paratë që jepeshin për fondacionin e saj. “Gjatë përmbytjeve të shumta në Indi apo pas shpërthimit të një fabrike të pesticideve në Bhopal, ajo ofroi lutje të shumta dhe medaljonin e Virgjëreshës Mari, por asnjë ndihmë të drejtpërdrejtë apo monetare”. Thuhet se miliona dollarë janë derdhur në llogaritë bankare, madje edhe një grant nga diktatura Duvalier në Haiti. Larivee thotë. “Duke pasur parasysh menaxhimin dorështrënguar të punëve të Nënë Terezës, njeriu mund të kërkojë të dijë se ku kanë shkuar  miliona dollarë për të varfërit?”

Tek pjesa e lumturimit të saj, ka po ashtu dyshime. Vatikani kishte marrë për bazë shërimin e një gruaje, Monika Besra, e cila kishte qenë duke vuajtur nga dhimbje të forta të barkut. Gruaja dëshmoi se ajo ishte shëruar pasi kishte vendosur në bark një medaljon të bekuar nga Nënë Tereza. Por mjekët kishin thënë se ajo u shërua pas barnave dhe mjekimi që ju bë asaj. Vatikani s’kishte marrë parasysh këtë.

Përkundër këtyre dyshimeve, analiza e këtyre tre profesorëve thotë se miti për altruizmin e Nenës Terezë ka pasur efektin e vet pozitiv, pasi ka nxitur nisma të mëdha bamirësie. /reporteri/

Nga: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/uom-mta022813.php    dhe http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-03-02/uk/37389641_1_mother-teresa-vatican-study