Sexta-feira, 31/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Duaja – TË DREJTAT E BASHKËSHORTIT

Duaja – TË DREJTAT E BASHKËSHORTIT

dashuria
• TË DREJTAT E BASHKËSHORTIT • ..(07)
Që gruaja t’i kryejë siç duhet detyrat e saj, së pari ajo duhet ta edukojë veten me këto që po përmendim më poshtë:
? Duaja ?
Gruaja duhet ta lusë Allahun Fuqiplotë që ta ndihmojë për plotësimin e detyrave ndaj bashkëshortit dhe ta mbrojë nga mangësia dhe mosplotësimi i tyre, pasi Allahu kënaqet me të kur ajo i plotëson të drejtat e bashkëshortit të saj dhe i urren ato gra që i lënë pas dore detyrat e tyre.

Gruaja duhet të përgatitet për ato gjëra që e ndihmojnë për t’iu përgjigjur urdhrave të Allahut. Ajo duhet ta dijë se ka disa urdhëresa për të. Pra, përderisa sheriati i Allahut e urdhëron për bindje ndaj bashkëshortit dhe për respektimin e të drejtës së tij të drejtimit, atëherë ajo është e urdhëruar të sillet mirë me të. Pjesë e sjelljes së mirë është shërbimi ndaj tij, kërkimi i lejes nëse dëshiron të dalë prej shtëpisë, respektimi i të drejtave të tij, kryerja dhe plotësimi i detyrave, ruajtja e amanetit dhe sekreteve të bashkëshortit. Nëse gruaja i di të gjitha këto dhe është e bindur plotësisht se të gjitha këto janë detyrë për të, ajo do t’i përgjigjet këtyre sipas gradës së imanit që ka. Mendimi bazë për një besimtare është se ajo i përgjigjet urdhrit të Zotit. Jo më kot Allahu i ka filluar ajetet që përmbajnë urdhëresa me shprehjen, “O ju që keni besuar …”, pasi vetën besimtari dhe besimtarja u përgjigjen urdhrave të Allahut.
? Kërkimi i kënaqësisë së Allahut ?
Kur i kryen këto detyra gruaja duhet të mos presë kompensim nga bashkëshorti, por duhet të ketë mirë të qartë se më e vlefshme është kënaqësia e Allahut ndaj saj. Çdo besimtare që me bindje ndaj bashkëshortit kërkon kënaqësinë e Allahut (subhanehu ue teala) është prej atyre grave që përpiqen të jenë në shkallën më të lartë. Si e tillë ajo i kryen detyrimet që ka ndaj bashkëshortit në formën më të plotë. Disa burra të mirë, të cilët kanë pasur fatin të kenë gra të tilla, tregojnë se: “Ndoshta gabonim duke i bërë padrejtësi asaj, na ashpërsohej zemra me të ndërkohë që ishim ne fajtorë, por ajo nuk flinte dhe duke qarë kërkonte që ne t’ia falnim”. Pra edhe pse ishte ai që sillej keq, megjithatë ajo nuk vinte gjumë në sy derisa ai të kënaqej.
Nuk ka dyshim se sjellja e mirë buron prej besimit të fortë. Kur zemra e besimtares mbushet me besim, ajo i frikësohet Allahut dhe i kontrollon të gjitha sjelljet, ndjenjat fjalët e saj duke u bërë kështu veç të tjerash kënaqësi për bashkëshortin e saj.
O motër besimtare, nuk është turp dhe as përulje të pranosh se i pari në familjen tënde është bashkëshorti yt. Për Zotin, kjo gjë është pranim i hierarkisë që ka caktuar Islami, plotësim detyrimesh, mirësi, harmoni dhe flakje tej e kryeneçësisë. Kjo gjë nuk është mangësi, por natyrshmëri, sepse Allahu kështu i ka krijuar njerëzit. Nëse gruaja e ndien se kjo gjë nuk është mangësi, pa dyshim që do ta pranojë me kënaqësi, madje do të bëhet e vendosur dhe e qëndrueshme për t’iu përgjigjur urdhërit të Allahut në kryerjen e këtyre detyrave.
————————————————————–
Pjesë nga libri: “KODI I FAMILJES”
Autor: Muhamed el-Muhtar ESH-SHINKITI
————————————————————–
Vazhdojnë postimet të kapitujve tjerë, inshaAllah..