Terça-feira, 5/7/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Druri i kënasë (El-Hinna; Al-khanna; Lawsonia inermis)

Druri i kënasë (El-Hinna; Al-khanna; Lawsonia inermis)

kenaja

Druri i kënasë (El-Hinna; Al-khanna; Lawsonia inermis)

Druri i kënasë rritet në vende të nxehta dhe të thata me temperaturë prej 19-27°C. Bima është e gjatë prej 3 deri 5 Metra dhe prodhon lule të bardha, ngjyrë krem dhe pak në të kuqe. Gjethet kanë formë eliptike 2-3 cm. të gjata kurse frutat janë të rrumbullakëta dhe të kuqe dhe në të gjinden me qindra fara. Vetitë shëruese dhe fitoterapeutike të kënasë në medicinën arabe, kanë pasur pëdorim të madh. Kënaja është në shkallën e parë e ftohtë kurse në të dytën e thatë. Kënaja shëron vendet e djegura, përdoret në shërimin e të thatëve të gojës, stomatitis, dhe ënjtjeve të nxehta. Vënia e kënasë së zier në vendet e prera shëron plagën,dhe mënjanon lagështinë e tepërt si dhe stimulon rigjenerimin e indeve.

„I Dërguari i All-llahut, s.a.v.s. sa herë që ka pësuar ndonjë lëndim apo thumbim, ka vënë kanë dhe nuk ka vuajtur kurrë“. Këna ndihmon gjithashtu në shërimin e variolës në stadin e saj fillestar, lyhet pjesa e pasme e këmbës me kanë dhe kjo do të pengojë përhapjen e mëtejme të sëmundjes. Balsami i kënasë mund të përdoret në shërimin e thyerjes, infeksionet, mirëmbajtjen dhe zbukurimin e thonjve. Kënaja ndihmon në rritjen, bukurinë dhe volumin e flokëve, rrit freskinë rinore, përmirëson të parit dhe është e dobishme në shërimin e kallove, puçrrave dhe të thatëve ndërmjet këmbëve.

(Visited 165 times, 1 visits today)