Quinta-feira, 28/5/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Doktorët paralajmërojnë: Këto janë 4 faktorët e mpiksjes se gjakut që të gjithë duhet ti dinë për t`u mbrojtur

Doktorët paralajmërojnë: Këto janë 4 faktorët e mpiksjes se gjakut që të gjithë duhet ti dinë për t`u mbrojtur

1.Mungesat e gjakut janë potencialisht vdekjeprurëse

Në mbarë botën, mpiksjet arteriale të gjakut shkaktojnë një në katër prej të gjitha vdekjeve. Përveç kësaj mpikset e gjakut në vena janë veçanërisht të rrezikshme për ata persona te cilet kane probleme me zemren.Simptomat e para mund të jenë vdekja e papritur ose kolapsi.. Është me të vërtetë një vrasës i heshtur.

2. Simptomat e mpiksjes së gjakut mund të jenë delikate

Kur ju keni një mpiksje gjaku në venat ose në mushkëritë tuaja, në fillim nuk mund të vini re ndonjë simptomë. Disa prej simptomave jane:

Ënjtje e njëanshme në këmbë ose krah
Dhimbje në këmbë kur qëndron ose ecën
Rritja e ngrohtësisë në zonën që është e fryrë ose e lenduar
Skuqje e lëkurës
Zgjerimi i dukshëm i venave në këmbë ose krah

Nëse zhvilloni simptoma, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

3. Përzierjet e gjakut kanë nxitës të veçantë

Ju jeni në rrezik më të lartë të VTE nëse jeni:
Kufizuar për të pushuar në shtrat ose duke mos lëvizur për periudha të gjata kohore
Mbi 60 vjeç
Keni një histori familjare të mpiksjeve të gjakut
Keni një histori personale të mpiksjeve të gjakut, si një DVT
Përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjeve me bazë estrogeni ose terapisë zëvendësuese të hormoneve
Një duhanpirës
Një alkolist
Shtatzënë ose keni lindur kohët e fundit

Për gratë gjatë shtatzënisë 80 për qind e mpiksjes së gjakut janë DVT ose PE. 20 për qind janë sulme në zemër apo goditje në tru.

Njohja e faktorëve të rrezikut dhe ndarja e tyre me mjekun është një shembull i mirë i kujdesit ndaj pacientit.

4. Mund të ndihmoni në parandalimin e mpiksjes së gjakut

Për të parandaluar mpiksjen e gjakut në qoftë se jeni në rrezik, duhet të merrni llojin e duhur të antikoagulantit (gjakut hollues) dhe dozën e duhur.

(Visited 351 times, 1 visits today)
Top