Sábado, 10/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Dobite shendetesore ne agjerim

Dobite shendetesore ne agjerim

Ramazani eshte muaj i vete-rregullimit dhe vete-ushtrimit,me shprese se ky ushtrim do tia arrije qellimit ne fund te Ramazanit.Ne qofte se mesimet e marra gjate Ramazanit;marrja e dietave te rregullta mbahen pas Ramazanit,kjo do te jete shpetim per tere jeten.Per me teper,menyra e te ushqyerit gjate Ramazanit nuk ka ndonje kriter te veçante te dietes se pjesshme,siç jane:ushqimi vetem me proteina,vetem me fruta apo ndonje gje te veçante te ushqimit.Ne Ramazan çdo gje qe eshte e lejueshme merret ne mase mesatare.I vetmi ndryshim mes agjerimit te pjeshem dhe Ramazanit eshte koha e ushqimit .Gjate Ramazanit ne në fakt nuk hame dreke dhe mengjes hame heret dhe nuk hame deri ne iftar.
Largimi nga uji gjate kohes se agjerimit , s’eshte i keq.Ne fakt kjo gje shkakton konzervimin e fluideve ne tere trupin duke zvogeluar dihidrimin e tij.Trupi ka mekanizmin e tij te mbrendshem per konzervimin e ujit.Eshte vertetuar se zvogelimi i dehidrimit ,se paku te bime,rrite jetegjatesin e tyre.
Efektet fiziologjike te agjerimit perfshijne;uljen e sheqerit ne gjak,uljen e kolesterolit dhe uljen e shtypjes sistolike te gjakut.Ne fakt agjerimi i Ramazanit do te ishte nje rekomandim ideal per tretman te bute,te noderuar ,srabil te diabetit,dhjamit dhe hipertensionit.
Me 1994 ne kongresin e pare nderkombetar mbi shendetin dhe Ramazanin te mbajtur ne Kasablank ,u prezantuan 50 shkrime nga e gjithe bota.Hulumtues musliman dhe jomusliman sollen studime te gjera rreth etikes mjekesore te agjerimit.Shumica e vleresimeve ishin se ne asnje menyre agjerimi nuk ka ndikim negativ ne shendet.
Ne anen tjeter eshte verteuar se pacientet qe vuajne nga semundjet e renda ,siç jane :diabeti apo semundjet koronarearterike,guret ne veshke etj.,agjerimi ka ndikim negativ dhe keta paciente jane te liruar nga agjerimi dhe nuk duhet ta praktikojne ate.
Po ashtu agjerimi ka edhe efekte psikologjike.Eshte nje paqe dhe qetesi per ata qe agjerojne gjate muajit te Ramazanit.Armiqesia personale eshte ne minimum dhe shkalla e krimeve bie.Muslimanet marrin keshille nga i derguari a.s i cili ka thene:”Nese dikush fjaloset me ju apo ju sulmon ;thuaj:une jam agjerueshem”.

Gjendja psikologjike mund te jete e lidhur per stabilizimin me te mire te glukozes ne gjak gjate agjerimit.Hipoglikemia pas ngrenies,ndikon negativisht ne sjelljen e njeriut.Vlen te theksohet efektet e dobishme nga lutja shtese e nates.Kjo jo vetem qe ndihmon ne te tretjen me te mire te ushqimit ,por edhe zberthimin e tij.Zberthen 10 kalori te veçante per çdo rekate te namazit.Prape,ne nuk bejme namazin per ushtrime,por nje levizje e qete e nyjeve me perdorimin e kalorive te duhura eshte nje forme me e mire e ushtrimeve.Thjesht,leximi i Kur’anit nuk eshte vetem qetesues per zemer dhe mendje,por e zhvillon intelegjencen.
Nga kjo une i inkurajoj pacientet musliman qe te agjerojne muajin e Ramazanit,por ata duhet ta bejne kete nen perkujdesin mjeksor.Muslimanet e rritur dhe te shendosh nuk duhet te frikesohen nga dobesimi gjare agjerimit ,po ne vend te kesaj duhet ta ngrisin shendetin e tyre dhe qendrueshmerin.