Domingo, 13/6/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Dobitë e gjumit të mesditës sipas Islamit dhe shkencës

Dobitë e gjumit të mesditës sipas Islamit dhe shkencës

Nga Kur`ani dhe Suneti vazhdimisht ka buruar dritë, ndërsa shkenca sot po e ,,prezenton” , ose vetëm po na dhuron një argument shkencorë për ajetin Kur`anor apo Hadithin e Muhammedit salAllahu alejhi we selam.
Edhe nje argument shkencorë më teper per hadithin madheshtore: “Bëni kajlule (pushim) në drekë, sepse shejtanët nuk bëjnë kajlule gjatë drekës”.
(Sujuti, el-xhamiu’s-sagir – Albani e ka bërë sahih)
Studimi i radhës vjen nga Universiteti i Harwardit dhe Universiteti i Athinës’2, ndersa ai mëparshmi nga Universitetit Alleghny në Pensilvani’3.
Sipas studimit të realizuar nga Universiteti i Harwardit dhe Universiteti i Athinës, gjumi i mesditës i bërë çdo ditë në orarë të caktuara është i dobishëm për trupin dhe trurin tuaj.
Studimi ?sht? publikuar në revistën “Reader’s Digest” ku behet e ditur se pushimi për 90 minuta në mesditë ndihmon në rikrijimin dhe rritjen e fuqisë së trurit dhe minimizon riskun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës tek meshkujt.
Pas një pushimi prej 45 minutave, shtypja e gjakut bie, ka treguar studimi amerikan. Shkencëtarët theksojnë se pushimi i ditës mund ta përmirësojë gjendjen shëndetësore të zemrës, sidomos nëse gjatë natës flini mjaftueshëm.
Studimi amerikan është një vazhdimësi e një studimi grek gjashtëvjeçar, me ç’rast ishte zbuluar se një pauzë e pasdites me kohëzgjatje prej 30 minutave, tri herë brenda javës e zvogëlon rrezikun për 37% nga vdekja si pasojë e sëmundjeve të zemrës. Kjo teori mbështetet në faktin se gjatë pushimit relaksohemi dhe me atë rast edhe shtypja e gjakut bie.
Një gjumë i shkurtër i pasdites është i mirë edhe për trurin. Hulumtimi i universitetit “Kalifornia” tregon se pas një gjumi prej 90 minutave, vullnetarët kishin treguar rezultate më të mira në testet e komplikuara, në krahasim me ata që kishin qëndruar zgjuar.
Shkencëtarët kanë sugjeruar se gjumin e shkurtër ditor truri e përdor për të krijuar “vende” të reja për informata. Por, nuk mjafton vetëm nëse e vini kokën në jastëk.

Ajo çka duhet të bëjm? për të rritur cilësinë e gjumit të mesditës dhe të përfitoni nga ai ?sht?:

1. Flini për 60-90 minuta. Krahas kësaj gjumi i tepërt në mesditë ndikon në gjumin e natës.

2. Flini ne koh?n e duhur: Koha më e mirë për të fjetur në mesditë është mes orës 1 dhe 3. Muhammedi salAllahu alejhi we selam e kishte zakon që gjithmonë të flinte përreth gjysëm ore pas namazit të drekës. Nd?rsa Aiesha, radijallahu anhu, ka th?n?:” Kush shkon t? flej? pas drek?s von? prej vetes do t? b?j? njeri t? çmendur, dhe p?r k?t? mund t? faj?soj? vet?m vetveten”1 po ashtu El-Imami ka th?n?:,, ka nj? send q? njeriu i ?sht? e ndaluar, e ky ?sht? gjumi n? pasdrek?n e vonshme, dhe krejt kjo nga frika se mos po e humb mendjen”1. Nëse shtriheni shumë herët, vështirë se do të flini. Fuqia jonë zakonisht dobësohet ndërmjet orës 13:00 dhe 15.00. Deri aty vjen pasi atëherë arrihet niveli i hormonit melatonina (hormoni i gjumit). Kjo njëherësh është edhe periudha më e mirë për pushim.

3. Mbulohuni me diçka kur të shtriheni: kur flini nxehtësia e trupit bie prandaj merrni një batanije apo mbulesë të hollë para se të flini. Por mos merrni një mbulesë shumë të trashë dhe të rëndë sepse mund t’jua zgjasë më shumë kohën e gjumit.

4. Qëndroni larg dritës: drita mund të pengojë gjumin tuaj prandaj mbyllini perdet, vendosni një maskë sysh dhe fikni aparaturat elektronike.

5. Shmangni zhurmën: nëse përpiqeni të flini në një ambient me zhurmë atëherë vendosni diçka në veshë.

6. Lehtësoni gjumin: merrni frymë thellë dhe ngadalë për të qetësuar trupin. Çdo herë përpiquni të relaksoni një grup muskujsh. Bëni një ecje imagjinare në plazh apo lëndinë ose provoni ndonjë metodë tjetër.

7. Flini rregullisht: tregohuni të kujdesshëm ta bëni këtë gjë rregullisht. Kjo edhe do të përshpejtojë ardhjen e gjumit dhe do ta bëjë atë edhe më të dobishëm. Krahas kësaj nëse flini në një orar të caktuar nuk e teproni me gjumë dhe flini të qetë dhe natën. Muhammedi salAllahu alejhi we selam e kishte zakon që gjithmonë të flinte përreth gjysëm ore pas namazit të drekës.

Po ashtu një studim amerikan i realizuar ne Universitetin ‘City University’ në New York ka studiuar efektet e gjumit ne kujtesen, dhe rezultatet e studimit tregojne se gjumi i mesdites forcon kujtesen, ku mesimet qe i kemi marre pak para gjumit, ben qe ne te i kujtojme me lehte.
Ky zakon është shumë i përhapur edhe në Spanjë dhe Amerikën latine ku njihet me emrin “Siesta” (pushim).

Gjumi i drekës në terminologjinë fetare Islame korrespondon me fjalën “kajlule” (pushim). Kajlule është sunnet i fortë i Muhammedit salAllahu alejhi we selam i cili ka th?n?: Fleni pak pasdite, sepse vet?m shejtan?t nuk flejn? kurr? në këtë kohë! (”Et-Taberani në “el-euset” (28).
“Bëni kajlule (pushim) në drekë, sepse shejtanët nuk bëjnë kajlule gjatë drekës”.
(Sujuti, el-xhamiu’s-sagir – Albani e ka bërë sahih)
N? nj? vend tjet?r thot?:” Do ta keni me leht? t? ngriteni nat?n p?r t? falur namaz t? nat?s, n?se fleni pak gjat? dit?s”1.

Pejgamberi salAllahu alejhi we selam ka th?n?:
“Kush pas meje e ngjall një sunnet të harruar, do të ketë shpërblimin e atij që e bën, duke mos i munguar asgjë nga shpërblimi (atij që e vepron)”.
Fjala e të Dërguarit të Allahut salAllahu alejhi we selam është thënë ose është shprehur për ta bartur domethënien a porosinë e cila duhet të jetësohet. Ai flet me zemër, e cila rrezaton iman dhe me Kur’an. Pas fjalëve të tij qëndron Allahu i Lartësuar.Çdo fjalë dhe çdo mendim i të Dërguarit të Allahut salAllahu alejhi we selam përmban në vetvete porosi. Ai ka zgjidhje për çdo problem, ofron shtegdalje nga çdo situatë e vështirë dhe udhëzon në shtigjet e ndriçuara nëpër të cilat duhet ecur.

Burimi:
1. ,,Mjek?sia e Muhammedit”; Xhelaluddin Abdurrahman es-Sujuti; Shkup,
2. Etika reviste edukative-kulturore;nr.37,prill,2011;Gjumi i Drekes

(Visited 105 times, 1 visits today)
Tags:
Top