Quarta-feira’, 21/4/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Disforia

Disforia

depresioni

Disforia
*********
Nga ana semantike dhe si efekt psikologjik, eshte e kunderta e euforise. Ndjenje pakenaqesie, trishtimi, ankthi, mizerabiliteti dhe depresioni. Vjen nga Gr (dysphoros) “veshtiresi per ta duruar” Ne rastet kur individi nuk eshte rehat me trupin e tij quhet disforia gjinore. (identiteti si mashkull apo femer eshte i kundert me seksin biologjik) Shqetesimet emocionale dhe pakenaqesia kronike, bejne qe keta individe te konsiderohen ne grup-risk te larte per suicid.

Jane disa crregullime qe sjellin disforine, depresionet madhore (unipolare) e distimia (depresioni kronik) crregullimet bipolare, crregullimet e personalitetit, sindroma premenstruale, stresi, hipoglicemia, keq-funksionet seksuale, skizofrenia, insonmia e dhimbja kronike. Neuroleptiket e disa antipsikotike (si haloperidoli) kane efekt disforik.

Ne varesi te kohezgjatjes, dozes, perdorimit e individit; barnat te cilat interferojne me pathways (sic) neurologjike, kane potencial per te induktuar disforine. Cdo substance qe sjell “high” e perdorur per nje kohe te gjate, ku nje nder efektet eshte euforia, pas nje fare kohe mund te konsiderohet dhe si kontribuese ne disfori; me merzi, agjitim, mungese motivacioni e ankth.

Shqip – disfori / a
Angl. – dysphoria
Grq. – ????????

Burimi : Doctor Besi Medical Information

(Visited 96 times, 1 visits today)
Top