Domingo, 31/5/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Disa cilësi të ujit zemzem

Disa cilësi të ujit zemzem

Le të numërojmë disa cilësi të ujit zemzem.

Ky pus kurrë nuk është ndotur, në të kundërtën, ai gjithmonë i ka plotësuar kërkesat për ujë, që kur ka ekzistuar.

Haxhinjtë që vijnë çdo vit për haxh dhe umre e njohin pijshmërinë e këtij uji dhe kurrë s’janë ankuar për të. Në fakt, atyre gjithmonë u ka pëlqyer ky ujë dhe i ka freskuar ata.

Uji ka shije të ndryshme në vende të ndryshme.

Ky ujë kurrë s’ka qenë trajtuar kimikisht, as kurrë s’ka qenë klorizuar, siç është rasti me ujërat e tjerë të qytetit. Këtu s’kishte asnjë shenjë të zhvillimit të bimëve, gjë që është e zakonshme në shumicën e puseve.

Shekuj më parë, Haxherja kërkonte, pothuajse, pa shpresë ujë mes kodrave Safa dhe Merua për t’i dhënë djalit të saj të vogël, Ismailit (alejhi selam). Ndërkohë që ajo vraponte prej një vendi në tjetrin për të gjetur ujë, fëmija i saj i fërkonte këmbët në rërë. Pellgu i ujit doli në sipërfaqe dhe me mirësinë e Allahut u shndërrua në pus, i cili do të quhej zemzem dhe që do tw shwrbente, jo vetëm për Haxheren dhe fëmijën e saj, por për milona haxhinj nga mbarë bota.

Uji zemzezzNiveli i burimit të zemzemit është 10.6 metra nën sipërfaqe.Kjo është mrekulli e Allahut që kur uji i zemzemit mirret me pompa përgjat 24 orëve me një shpejtësi 8.000 litra për sekondë,niveli i ujit ka rënë gati në 44 nën siperfaqe.

Por kur pompa u ndal ,niveli i ujit menjëherë u ngrit përsëri në 13 metra pas 11 minutash 8.000 litra në sekond që do të thotë 8.000 x 60 = 480.000 litra në minutë, që 480.000 x 60 = 28.8 milion litra ujë për cdo orë,dhe 28.8 x 24 kjo don të thotë se për çdo ditë dalin 691.2 milion litra.

Pra ata i tërhoqën me pompë 690 milion litra nga burimi zemzemit për 24 orë,por ajo u re-furnizua për 11 minuta,Mrekulli…

Këtu ka dy mrekulli 1.Niveli i ujit u mbush menjëherë. 2.Allahu e mban shtimin e zakonshem të burimit që mos të hidhet ky ujë jashtë përshkak se mund që e gjithë bota të fundoset.

Sepse përkthimi i fjalës ” zem Zem ” do të thotë ” mjaft, mjaft “(apo ndal,ndal) , fjalët të cilat i ka thënë Haxherja a.s bashkëshortja e Ibrahimit a.s

Kurse fjala Zimam është fjalë arabe e cila përdoret për kërpeshin(litarin) e kafshës kur tërhiqet tërkuza(litari) kafsha ndalet.

Uji i zemzemit nuk ka as ngjyrë ,as erë, as shije të veçantë.

Historija islame dëshmon që zemzemi ju ishte shfaqur Haxherës a.s bashkëshortja e dytë e Ibrahimit a.s dhe nëna e ismailit a.s në vitin 2000 p.a.s. Sipas traditave islame, ajo ishte duke e kërkuar ujë për djalin e saj të vogël,por nuk mundi të gjejë,sepse Mekka është e vendosur në një luginë të nxehtë, me shumë pak burime të ujit.

Thuhet që Haxherja a.s ka vrapuar 7 herëm me radhë andej këndej në atë zhegë të nxehtë,prej njërës kodër të Safës deri tek kodra e merves duke kërkuar ujë. Duke u etur edhe më shumë për ujë,djali i saj Ismaili a.s e grapoi tokën me këmbën e tij,ku papritmas doli ujë.

Emri i burimit vjen nga fraza ” zomë , zomë ” që do të thotë mjaft apo ndal,një urdhër i përsëritur nga Haxherja a.s duke u përpjekë që ta kontrollon ujin pranverorë që doli.

Sipas historisë islame, Ibrahimi a.s e ndërtoi Qabenë (Bejtul-Allah) Shtëpinë e Zotit,në afërsi të burimit të zemzemit,i cili ishte i ndërtuar edhe më herët nga Ademi a.s në të njejtin vend,që sot ne e njohim me emrin Qabe,një ndërtese që gjithë muslimanët në namaz kthehen në drejtimin e qabës ,5 herë në ditë.

Burimi i zemzemit është afër 22 metra në lindje të Qabës.

Burimi i zemzemit është gërmuar me dorë në atë kohë,dhe është afërsisht 30 metra i thellë, dhe 2.66 metra i gjërë.E nxjerë ujin nga ujrat nëntokësore të burimit dhe nga shkëmbi i themeleve të burimit.

Më parë uji nga ky burrim ishte nxjerë me litarë dhe kova,por sot burimi ka një bodrum ku mund të shihet por ka panele të qelqit dhe nuk ju lejohet vizitorëve që të hyjnë.Pompat elektrike nxjerin ujin nga burimi,i cili mund të pihet nga të gjithë nëpëmrjet xhamisë Masxhi Al-Haram (Xhamisë së Qabesë) nëpërmjet fontanave apo Shisheve, dhe në çdo anë të Xhamisë ka disa burre të mëdha me ujë zemzemi në zonen e Tawafit ( rotullimit përeth Qabës) i cili bëhet në kohën e Haxhit, Umres(Vizita e Qabes quhet Umre) edhe në kohra tejra.

Miliona haxhilerë ,vizitojnë për çdo vjetë burimin e zemzemit duke e përformuar shtyllen e fundit të islamit Haxhin,apo dikush tjetër Umre,në mënyrë që të pijë ujë.Shumë musliman e konsiderojnë ujin dhe burimin e zemzemit një mrekulli,asnjëherë nuk u ka tharë deri më tani,edhe pse me miliona njerëz konzumojnë nga ky ujë për çdo vitë.

Edhe diçka që duhet të dihet rreth ujit të zemzemit.Uji i zemzemit është edhe ilaç për shumë sëmundje, vetëm se duhet që të thuhet Bismilah, e pij këtë ujë për këtë sëmundje dhe inshaAllah me lejen e Allahut do të shërohesh,ky ujë është testuar nga shumë shkenctarë dhe është një ujë që nuk merr asnjë ngjyrë edhe nëse rrin shumë gjatë,disa shkenctarë rusë kishin marë 3 lloj të ujit,dhe i kishin vendosur në disa gota dhe pas disa ditësh kishin vërejtur se Uji i zemzemit kishte mbetur i njejti, kurse ujërat tjera kishin filluar të lëshojnë ngjyrë jeshile.

Disa njerëz janë shëruar nga shumë sëmundje duke pirë ujë zezmemi, dhe duhet që ta dijmë se shërimi vjen vetëm nga Allahu.Ka patur shum raste qe dikujt ju ka rikthy shikimi pasi qe i ka la sytë,dikujt ju kan shëruar veshkët, dikujt dhimbja e kokës, dhe shumë ,shumë sëmundje tjera. Allahu ju mundësoftë ta shijoni këtë ujë, dhe të jetë sherim për ju dhe për gjithë ummetin Musliman.

(Visited 57 times, 1 visits today)
Top