Sábado, 22/1/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Dieta e së ardhmes nuk do të ketë për qëllim humbjen e peshës, por shpëtimin nga vdekja

Dieta e së ardhmes nuk do të ketë për qëllim humbjen e peshës, por shpëtimin nga vdekja

I dërguari i Allahut (sal-Allahu alehji we selem) ka thënë. “Stomaku është ena qendrore e trupit, dhe venat janë të lidhura me të. Kur stomaku është I shëndetshëm, gjendja e tij bartet në vena, dhe nga ana tjetër venat do të qarkullojnë njëjtë dhe kur stomaku është I prishur, venat do të thithin prishjen nga ai dhe do të vazhdojnë në qarkullim” – hadith nga Pejgamberi Muhamed (sal-Allahu alehji we selem).

“Dieta e së ardhmes nuk do të ketë për qëllim humbjen e peshës, por shpëtimin nga vdekja. Në vitet e ardhshme, shkencëtarët shpresojnë të rrisin njohurinë mbi përbërjen gjenetike të trupit të njeriut dhe njëkohësisht premtojnë të përdorin ushqimin si mjekësi për të përshtatin dietat që mund të paraprijnë, trajtojnë ose edhe të parandalojnë sëmundje.” – The Los Angeles Times

Aisha (radiAllahu anha) I’u rekomandonte “Talbina” (Talbina është përzierje e qumështit dhe mjaltit me miellin e elbit) për të sëmurin dhe për atë që vajton për të vdekurin. Ajo thoshte, “E kam dëgjuar të Dërguarin e Allahut (sal-Allahu alehji we selem) të thotë, ‘Talbina’ e qetëson zemrën e të sëmurit dhe e aktivizon dhe I lehtëson pikëllimin dhe dhembjen”. Në fakt, Pejgamberi (sal-Allahu alehji we selem) urdhëronte ushqim për sëmundje më shumë se sa urdhëronte barëra ose ilaqe.

Pejgamberi (sal-Allahu alehji we selem) përdorte gjithcka, nga supa e elbit, mjalta deri te qumështi I deves për të shëruar pasuesit e tij dhe I këshillonte ata të hanin ushqime të caktuara për të parandaluar ose për të shëruar sëmundje të ndryshme. Në fakt, ushqimi është mjeti më I vjetër dhe më I respektuar në dispozicion për njeriun. Madje edhe frutat e para të parajsës – molla dhe/ose shega – kanë qindra veti shëruese. Terapistët kinezë dhe indianë përdornin vetitë e ushqimeve për shërim mijëra vite.

Shkenca moderne është duke ‘zbuluar’ fuqinë që ka ushqimi. Raftet e librave nëpër dyqane janë të mbushura me libra të mjekësisë Ajurvede, libra si ‘Eat Right 4 Your Type’, qindra libra mbi si të heqim helmet nga trupi duke përdorur dieta dhe një numër i njejtë I librave që përmbajnë mënyra të caktuara të të ngrënit si makrobiotik ose vegetarian si “kurë’ për çdo sëmundje.

(Visited 109 times, 1 visits today)
Top