Quinta-feira, 9/12/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Dhjetë shkaqet për një jetë të lumtur bashkëshortore

Dhjetë shkaqet për një jetë të lumtur bashkëshortore

Nëse mund të shprehemi se dashuria është sikur mbjellja e pemës në tokë, që ka nëvoj për ujitje, ka nëvoj për kujdes, derisa t’i forcojë rrënjët e saja në tokë, të rritet dhe t’i japë frytet e veta, merr një kohë jo edhe të shkurtër. Kështu është edhe forcimi i raporteve bashkëshortore, merr kohë.

 

Që të arrihet kjo, ju këshillojmë me këto dhjetë pika apo shkaqe që e bëjnë jetën bashkëshortore të lumtur:

1- Këmbimi i dhuratave të ndryshme mes njëri-tjetrit, edhe nëse janë modeste. P.sh. vendosja e ndonjë lulje në jastëk para fjetjes pa dyshim se kjo len gjurmë të rëndësishme, apo shkrimi i ndonjë fjale të bukur në ndonjë copë letër edhe kjo luan rolin e vet në lumturinë bashkëshortore, gjithashtu buzëqeshja që të jetë e pranishme dhe lavdërimi i njëri-tjetrit me fjalë të ëmbla dhe të bukura etj.

2- Ulja bashkë e bashkëshortëve për bisedimin e temave të ndryshme mes tyre që lidhën me jetën e tyre të përditëshme.

3- Shiqimet që kuptojnë dashurin e njëri-tjetrit apo në të njëjtën kohë edhe përgjigjen për ndonjë çështje të caktuar, për arsye se nuk duhet që të gjitha çështjet në mes të martuarve të shkojnë vetëm në formë zyrtare të themi që gjithmonë të jenë me fjalë. Mirëpo shumë prej tyre mund të kuptohen nepërmjet shenjave të ndryshme si p.sh. me shiqimin e njëri-tjetrit, apo shenjës me kokë, apo ndërrimi i çehres së fytyrës e të gjitha këto sëbashku tregojnë për dashurinë ndaj njëri-tjetrit dhe në të njëjtën kohë lëjnë gjurmët e caktuara në zemrat e tyre.

4- Përshëndetjet e ngrohta dhe të përzemërta ndaj njëri-tjetrit gjatë daljes nga shtëpija apo hyrja në të, apo gjatë rrugës, apo edhe gjatë bisedës telefonike.

5- Pjesëmarjra e të dyve në ndonjë prej punëve që lidhen me jetën e tyre si p.sh. rregullimi dhe renditja e gjërave në shtëpi, apo ndihma reciproke e përgaditjes së ushqimit, apo rregullimi i ndonjë gjëje që lidhet me fëmijët e gjëra të tjera si këto që padyshim kanë efektin e tyre, ngrohtësin mes tyre dhe kalimi i një jete sa më të lumtur.

6- Lavdërimi i gruas apo edhe shprehja e xhelozisë që ka burri (se kjo dëshmon dashurin që ka ndaj saj) si dhe mosbarazimi i saj me atë që nuk dëshiron padyshim që këto luajn rol të rëndësishëm.

7- Fjalët e mira dhe shprehjet me fjalë të ngrohta dhe të buta si p.sh. shprehja e dashurisë që ke ndaj gruas apo edhe duke deklaruar se me të vërtetë je nimet prej nimeteve të Allahut që të ka ndëru etj.

8- Kalimi i një kohe të caktuar mes bashkëshortëve d.m.th. relaksimi i tyre dhe largimi nga problemet e përditëshme duke biseduar biseda të ngrohta të përcjellura me ndonjë shaka në suaza të lejuara edhe kjo padyshim se ka rolin e vet në dashurin në mes bashkëshortëve.

9- Të qenit mesatar si në gëzim ashtu edhe në hidhërim e padyshim se kjo është e rëndësishme. Pra, nuk guxon që të lëshohet në gëzim të tepërt e as që të hidhërohet tepër, por me një mesatare. Sepse edhe Allahu i ka lavdëruar mesatarët. Mirëpo duhet qenë i përmbajtur secili nga dy ekstremitet mund të sjellë problem në jetën bashkëshortore.

10-Veprimi apo reagimi i të dyve në kohë të vështirësive apo problemeve të ndryshme, si p.sh. semundja e ndonjërit prej bashkëshortëve si dhe përkrahja materiale dhe shpirtëore në kohë të vështira dhe qëndrimi përkrah njëri-tjetrit në kohë nevoje si dhe përjetimi i vështirësis sikurse ai që është sprovuar luan shumë rol të rëndësishëm në afrimin edhe më të madhë dhe ngrohtësisë më të theksuar në mes të dy bashkëshortëve.

 

(Visited 102 times, 1 visits today)
Top