Segunda-feira, 11/12/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Dhembje e kokes ,migrena ,shkaqet dhe mjekimi

Dhembje e kokes ,migrena ,shkaqet dhe mjekimi

dhembje koke

Ne permbledhjen e vet me hadithe, imam Ibn Maxhxhe e ka cituar hadithin ne te cilin i Derguari i All-llahut , salAllahu alejhi we selam, kishte vene kena ne koke, sepse i dhembte shume koka, dhe tha: Me vullnetin e All-llahut, kjo do te ndihmoje. Megjithese ka disa ceshtje lidhur me saktesine e vargut te transmetuesve te hadithit te cituar, prapeseprape, me vullnetin e All-llahut, me poshte do ta arsyetojme duke treguar disa nga dobite e kenase per sherimin e dhembjes se kokes.
Dhembja e pergjithshme e kokes shkaktohet nga mungesa e ekuilibrit ne kombinimin e kater sekrecioneve themelore te trupit, qe eshte crregullim i sekrecioneve te trupit qe ndjek pothuajse cdo semundje. Dhembja tipike e kokes (arab.suda) mund te jete e madhe dhe e pjeserishme. Kur eshte periodike dhe e kufizuar ne njeren ane te kokes, eshte quajtur migrene ose hemikrani (arab.shakika), ndersa kur e perfshin krejt koken eshte quajtur bajda, havsa (arabisht) ose helmete, me qellim qe te krahasohet me shtrirjen e dhembjes ne tere koken sikurse helmeta qe e mbulon krejt koken. Kur dhembja e godet anen e pasme te kokes, quhet cefalgji, kurse ekzistojne shume lloje te dhembjes se kokes dhe po aq shkaktar.
Thene pergjithesisht, dhembja e kokes eshte pasoje e inflamacionit te cipave te trurit (lat. meningitis) per shkak te akumulimit te avujve qe duan te dalin jashte, por duke mos pasur mundesi te dalin, ata shkaktojne dhembje te forte dhe intensive te kokes. Po kjo mund te ndodhe si per shembull me rastin e zierjes ne tenxhere, kur perberesit e saj vlojne dhe kerkojne te zgjerohen. Kur avujt e tille perhapen ne koke dhe ne menyre te pakontrolluar, ata shkaktojne rritjen e sasise se lengut ne kranium, enjtjen e membranes se kokes dhe kur ato nuk i leshojne, shkaktojne nje lloj dhembje te kokes e cila quhet delirium (arab.sidr). Pra, temperatura ne koke, edhe pa enjtje, ndonjehere shkakton emocione te pakontrolluara, shqetesime, shpirtngushtesi dhe fjali te palidhura, qe njihet si dilerium i genjeshtert.

1. Llojet e dhembjes se kokes

Ekzistojne shume lloje te dhembjes se kokes.
-Kater prej tyre jane shkak i crregullimit te ekuilibrit te kater sekrecioneve themelore te trupit;
-lloji i peste eshte pasoje e te thatit ne lukth. Per pasoje, i thati shkakton dhembjen e kokes nepermjet nervus vagusit, i cili e lidh trurin dhe lukthin;
-lloji i gjashte eshte pasoje e gazrave te ndenjur te lukthit qe perhapen deri ne koke;
-lloji i shtate eshte pasoje e rrjedhjes se gjakut nga arteria gastrike (gastrica dextra et sinistra);
-lloji i tete eshte pasoje e ngrenies se tepert, dhe kur nje pjese e ushqimit tretet dhe kalon ne zorre, ekuilibri i ushqimit qe nuk tretet shkakton dhembje koke dhe lodhje;
-lloji i nente i dhembjes se kokes shfaqet si efekt shoqerues i aktit seksual per shkak te depertimit te nxehtesise;
-lloji i dhjete i dhembjes se kokes eshte shkaktuar me mjetin per vjellje ose me purgativ per shkak te depertimit te thatesise ose lageshtise ne lukth;
-lloji i njembedhjete eshte pasoje e qendrimit per kohe te gjate ne diell ose ne temperatura te larta;
-lloji i dymbedhjete shkaktohet nga te ftohtet dhe nga kondensimi i avujve ne koke;
– lloji i trembedhjete shkaktohet nga gjumi i pakte (insomnia) ose qendrimi zgjuar me shume ore gjate nates;
– lloji i katermbedhjete i dhembjes se kokes eshte pasoje e presionit ne koke nga nje material i rende ose per shkak te lendimit te kokes; l
-loji i pesembedhjete eshte pasoje e bisedes se tepert ne ate menyre qe e dobeson fuqine e trurit;
-lloji i gjashtembedhjete eshte pasoje e zvogelimit te ushtrimeve fizike dhe i lodhjes se tepert;
-lloji i shtatembedhjete eshte depresioni, shqetesimet emocionale dhe mendimet lakmitare;
-lloji i tetembedhjete eshte pasoje e urise, me crast avujt ngriten deri ne koke dhe shkaktojne dhembje;
-lloji i nentembedhjete eshte shkaktuar nga enjtja e mbeshtjellesit trunor, me te cilen individit i duket sikur po i pelcet koka ose se eshte goditur me cekan;
-lloji i njezet i dhembjes se kokes eshte pasoje e etheve te medha ose e nje semundjeje teper serioze qe e ka kaluar individi.
All-llahu e di me se miri.

*Simptoma me e shpeshte neurologjike eshte dhembja e kokes. Shkaktaret jane te shumte, duke filluar nga ata psikogjen e deri te tumoret. Neurologjia regjistron keta tipa te dhembjes se kokes:
– psikogjen,
– ndryshimet ne sy (anomalite refraktive, hipermetropia, astigmatizmi, miopia etj.),
– dhembja adontogjene(nga dhembet),
– semurja e sinuseve paranazale,
– hipertensioni arterial,
– dhembja histaminike e kokes (sindromi i Hortonit),
– dhembja traumatike e kokes,
– dhembjet meningiale te kokes, qe per nga intensiteti jane me te fortat,
– tumoret intrakranial,
– gjakderdhja subaraknoidale,
– migrena (hemicrania),
– neuralgjia e trigeminusit,
– neuralgjia vagale etj.*

2. Shkaktari i migrenes

Migrena ose hemikrania shkaktohet edhe nga mbyllja e eneve te gjakut (embolia) ne tru, e cila vazhdon te zhvillohet me tej apo anon andej. Nje mbyllje e ketille eshte pasoje e dromcave te gjakut qe perhapen me ane te gjakut (qarkullimit te gjakut). Ajo mund te shkaktohet edhe nga dominimi i sekrecioneve te trupit ose nga depertimi i te ftohtit ose i nxehtesise ne sekrecionet e trupit (arab.ahlat). Simptomat specifike te migrenes jane pulsi i shpejtuar, pulsimet e kokes, dhembja e kokes me intensitet te larte, shtypja e larte e gjakut.

*Migrena eshte nje nder format me te perhapura te dhembjes se kokes, dhe ne 50% te rasteve keta persona jane femrat. Migrena perben 16% te dhembjeve paresore te kokes, d.m.th. te atyre qe nuk jane shkaktuar ne prezence edhe te semundjeve te tjera. Manifestohet me nje dhembje te forte e pulsuese, qe pergjithesisht godet vetem gjysmen e kokes. Ka gjithashtu edhe simptoma te tjera, si: shqetesim nga drita dhe zhurmat, te perziera e te vjella, irritueshmeri, nervozizem dhe shok emotiv.
Shumica e te semureve i takojne familjeve te te cilat shume pjesetare te saj kane dhembje koke te njejta (herediteti). Nje hipoteze, ne baze te pervojave te deritashme te studimeve biokimike dhe farmakologjike, migrenen e shpjegon si vijon: fillimisht, gjate vasokonstriksionit kryhet lirimi lokal i kateholamineve, gjate hiperemise reaktive serotonina lirohet nga trombocitet dhe i sensibilizon nociceptoret kranial, sistemin kininogjen (kinina luan gjithashtu rol gjate vazodilatimit, paraqitet neurokinina dhe zvogelohet kininogjeni; kinina vepron fuqishem ne receptoret e dhembjeve, te cilet me pare i ka sensibilizuar serotonina.
Sot, pervec ilaceve antimigrene (Sandomigran, Avamigran, Migristen, Cafergot, Ditamin, betabllokuesit, antidepresivet, magneziumi etj.) pacientit duhet shpjeguar rolin e tendosjeve fizike e psikike dhe emocionale gjate sulmit migrenoz.
*Lidhja e kokes me dicka do ta ndale dhembjen. Ne librin e tij Mjekesia e te Derguarit, Ebu Naim ka thene se i Derguari i All-llahut , salAllahu alejhi we selam, ndonjehere vuante nga migrena dhe kjo semundje e mbyllte nje apo dy dite ne shtepi.
*Ibn Abasi ka thene se i Derguari i All-llahut , salAllahu alejhi we selam, njehere kishte mbajtur fjalim ne hutbe me koken e lidhur me nje shirit. Ne pergjithesi lidhja e shiritit rreth kokes e zvogelon intensitetin e migrenes (shakika) njesoj mire si edhe ne llojet e tjera te dhembjes se kokes.

3. Sherimi i dhembjes se kokes

Secili lloj i dhembjes se kokes trajtohet ne perputhje me llojin dhe shkaktarin e vet. Ndonjehere dhembja e kokes mund te trajtohet me purgativ ose duke shkaktuar vjellje, ndersa ndonjehere mund te trajtohet vetem me pushim, qetesi dhe rehati. Llojet e tjera sherohen duke lidhur shiritin rreth kokes ose duke vene kompresa te ftohta e ndonjehere edhe kompresa te nxehta, apo duke qendruar larg zhurmes dhe duke pushuar.Kuptohet, se ne ate kohe nuk ka pasur analgjetike dhe ilace antimigrenoze qe njihen sot.
Kur eshte diagnostikuar mire shkaktari i migrenes, atehere mund te kuptohet se trajtimi qe e ka perdorur i Derguari i All-llahut , salAllahu alejhi we selam, sic eshte shenuar ne hadithin e permendur me siper lidhur me venien e kenase ne koke, qe eshte ilac i pjeserishem ose i kufizuar. Ky trajtim eshte vecanerisht efikas ne viset jashtezakonisht te nxehta, sic eshte Gadishulli Arabik, per shembull. Kur dhembja e kokes nuk eshte shkaktuar me ndonje materie te demshme, e cila kerkon pastrimin e zorreve, atehere lyerja e siperfaqes se kafkes me leng te zier te kenase mund te jete e dobishme. Ne mjekimin e dhembjes se kokes kenaja mund te vihet gjithashtu si komprese e nxehte qe behet nga pluhuri i saj i perzier me uthull. Kjo ben qe te hiqet dhembja dhe te qetesohen nervat. Dobite nga ky zbatim nuk jane te kufizuara vetem ne sherimin e dhembjes se kokes, dhe kjo eshte e dobishme gati per cdo dhembje te ekstremiteteve, por do te veproje edhe ne tonusin e muskujve. Perdorimi i kompresave te nxehta te kenase si lidhese rreth indit te fryre per shkak te nxehtesise ose rreth indit te fryre te trupit do te qetesoje zonen e pezmatuar.
*Ne Tarihu-n e Buhariut eshte thene, edhe nga Ebu Davudi ne permbledhjen e tij te haditheve, se kur dikush i eshte ankuar te Derguarit te All-llahut, salAllahu alejhi we selam, per dhembje koke, ai do ia preferonte leshimin e gjakut ne kupezore(hixhamen e kokes), duke e prere siperfaqen e lekures, ndersa kur dikush i ankohej per dhembjen e shputes, ai do i thoshte te vinte kompresa me kena.
*Imam Tirmidhi ka shenuar ne permbledhjen e vet te haditheve se Selma ummu Rafi kishte thene: Kurdo qe i Derguari i All-llahut , salAllahu alejhi we selam, ankohej ne lendim ose ne dhembje koke, i vendosja kena mbi vendin e semure.

3. Disa trajtime natyrale per dhembje koke

– Ngrohet vaji i farës së zezë pak dhe masazhohet koka [pasi janë njomur gishtat me vajin e vakët], duke filluar nga balli dhe duke zbritur anash fytyrës e duke përfunduar rrëzë veshëve.
-Pihet gjithashtu një lugë e vogël e vajit të farës së zezë në mëngjes esëll për tre ditë rrjesht.

Migrena

-Lyhet pjesa në të cilën ndihet dhimbje dy herë në ditë, dhe më pas pihet doza e këshilluar: Pesëmbëdhjetë minuta para mëngjesit dhe darkës, merret një lugë e vogël e vajit të farës së zezë dhe hidhet në një gotë të mbushur përgjysmë me ujë të vakët dhe më pas hidhet një lugë e madhe mjaltë (mjalti është mirë të jetë i kokrrës së zezë, apo çdo lloj mjalti tjetër). Mbasi përzihet mirë pihet kështu për çdo dite derisa të ndiheni mirë.

*Ilaçet popullore per te gjitha llojet e dhembjeve te kokes:
-Gjethja e dafinës: permban PARTHENOLIDES, te cilat kane efekt te shkelqyer kunder migrenes.

-Lekura e shelgut: bima e pare nga e cila prodhohet aspirina. Lekura e shelgut permban Salicin, Acid Tanini, Alkaloide dhe glukoide.

-Zenxhebili i thate ose i fresket ndalon dhembjen e kokes dhe migrenen. Merr gjysem luge te vogel zenxhebil dhe e zien me nje gote uje, e embelton me sheqer ose me mjalt dhe e pi sa here qe te dhemb koka.

-Mjalti i bletes: menjehere sa te shfaqen dukurite e dhembjes se gjysmes se kokes (migrenes), ha nje luge te madhe mjalt blete natyral dhe per gjysem ore, dhembja kalon. Eshte me se e njohur se mjalti natyral eshte qetesues i pergjithshem i organizmit te njeriut dhe ai eshte gjithashtu ilaç i pershtatshem per te gjitha llojet e dhembjeve te kokes.

-Rozmarina: merr nje luge te madhe nga gjethet e rozmarines dhe i hedh ne nje gote uje te ziere, pastaj lihen 15 min, pastaj kullohet dhe pihet nje here ne dite. Keshillohet gjithashtu te thithet avulli qe del nga uji ku ke hedhur gjethet e rozmarines.

-Kënaja: brumin e kënasë e perzien me uthull dhe e vendos ne ball, dhe me lejen e All-llahut te pushon koka. Kjo perdoret per dhembjen e pjesshme te kokes, e cila eshte shkaktuar nga nxehtesi e brendshme dhe jo nga ndonje lende qe duhet te nxirret nga trupi./mjeksiaislame/

 

@include "";