Quinta-feira, 8/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Dëmet që i shkakton duhani gjatë shtatzanisë

Dëmet që i shkakton duhani gjatë shtatzanisë

bebja per
Duhani gjatë djegies çliron 4 mijë lëndë, që nga nikotina dhe monoksidi i karbonit (si përgjegjës kryesor për vrasësin nga duhani dhe dëmtimet e aparatit kardiovaskular) dhe deri te katranet, substancat me përbërje benzopireni, kobalti radioaktiv, që janë ndër shkaktarët e kancerit të mushkërive. Në qoftë se do të bëjmë një listë të dëmeve që shkaktohen drejtpërdrejt nga duhani, ato që influencohen apo rëndohen prej tij, ajo do të jetë tepër e gjatë, por ne do te përqendrohemi ne demet qe shkakton duhani ne shtatzëni dhe drejtpërdrejt ne shëndetin dhe zhvillimin e fëmiut ne barkun e nenës.

10 dëmet që i shkakton duhani në shtatëzani :

1. Shkakton lindje të parakohshme: Një shtatzëni normale zgjat 38-40 javë. Bëhet shkak për një lindje shumë para javës së 38-të.

2. Dëmtimi parakohe i membranës placentare: është dëmtimi ose derdhja parakohe e ujërave dhe kjo bëhet shkak për lindjen e një fëmije të pazhvilluar.

3. Një zhvillim i vonuar intrauterin i embrionit: Cigarja jo vetëm që pakëson oksigjenin dhe substancat ushqyese që shkojnë tek fëmija nëpërmjet gjakut por është dhe shkaktare e një zhvillimi të vonë të fëmijës në barkun e nënës dhe mundësi të mëdha për teratogjenicitet.

4. Exitus intrauterinus: quhet vdekja e papritur e fëmijës në barkun e nënës.

5. Preeklampsia: një shtatzani e shoqëruar me rritje të tensionit te gjakut, shfaqje të proteinave në urinë, edemë të tepërt në trup, shikim të turbullt qe është treguese e një helmimi. Paraqitet rrezik jete si për nënën ashtu dhe për fëmijën.

6. Hipertension arterial: është ngritja e tensionit nën efektin e nikotinës e cila ngushton enët e gjakut. Për këtë arsye edhe të ushqyerit e fëmijës do të ndikohet negativisht.

7. Abrupscioni placentar: Është shkëputja parakohe e placentës. Në kushte normale placenta shkëputet ose ulet poshtë pas lindjes së fëmijës. Ndërsa abrupcioni placentar është shkëputja e placentës kur fëmija është në barkun e nënës , gjë që shoqërohet me hemoragji të rrezikshme.

8. Sindroma e distresit respirator: është problemi i cili shoqërohet me vështirësi në frymëmarrje të fëmijës pas lindjes. Problemi respirator vdekjeprurës tek fëmijët të cilët lindin parakohe (premature) shihet më shpesh tek shtatzënitë gjatë të cilave konsumohet duhan.

9. Pakësimi i qumështit: bëhet shkak për pakësimin e sasisë së qumështit tek lehona.

10. Ndikon në nivelin e vitaminës C të qumështit dhe në pakësimin e veçorisë së saj ushqyese gjatë periudhës së lehonisë.

Pra cka po pret: BRAKTISE DUHANIN