Domingo, 22/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Dëmet e Shishas (nargjiles)

Dëmet e Shishas (nargjiles)

Dëmet e Shishas (nargjiles).

Përdoruesi i shishas ekspozon trupin e tij ndaj sëmundjeve, shisha ndikon shumë në shëndetin e njeriut sipas qendrave mjeksore për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve.
Konsumuesi apo përdoruesi i shishas gjatë një ndeje mund ti thith deri në 90,000 mililitra tym!

Rreziku dhe helmimet e ekspozuara nga shisha varen nga thellësia e thithjes së saj gjatë një ndeje, duke krahasuar me cigare, ku përmes një cigareje mund të thithen afër 600 mililitra.

Shisha (nargjilja) përmban: duhan, dhe gjitha përbërsit tjerë që përbën cigarja, gjithashtu përmban Nikotin, katran, Monoksid karboni (Kur një person thith monoksid karboni, ai bllokon aftesinë e gjakut për të transportuar oksigjen dhe mund të shkaktojë dëmtime të rënda në mushkëri dhe në tru dhe mund të arrijë deri në vdekje).
Dhe metale të rënda, siq është:
Arseniku (Arseniku është element kimik, Arseniku është një metaloid shumë helmues në shumë forma alotropike. Arseniku dhe komponimet e tij përdoren për prodhimin e pesticideve, herbicideve, insekticideve dhe në helme të ndryshme.)

Gjithashtu Shisha përmban Plumb (Plumbi është një ndër elementët më helmues që dëmton rëndë këdo. Nga ekspozimi ndaj plumbit dëmtimet më të mëdha i ndodhin trurit, mëlçisë, veshkave, sistemit riprodhues, si dhe gjakut.
Tek më të rriturit ekspozimi ndaj plumbit shton rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve të zemrës, ndodhjes së ishemive cerebrale, dëmtimit të veshkave, mëlçisë, dëmtimit të sistemit nervor, etj.

Dëmet e Shishas për zemrën:

Konsumimi i shishas paraqet dëme të mëdha për zemrën, disa nga hulumtuesit të Universitetit të Kalifornisë në krye me Mary Rezk (asistente në të njëjtin universitet), bënë një studim për ndikimin e e shishas kur konsumohet në një ndej tridhjetë (30) minutshe, duke shikuar tê rrahurat e zemrës, shtypjen e gjakut dhe ngurtësimin e arterieve, dhe kjo e gjitha ishte botuar në një revistë amerikane për smundjet e zemrës, e cila ishte siç vijon:

Shisha shkakton:
1. Ngurtësinë e arterieve – humbjen e elasticitetit të arterieve dhe tharjen e tyre, dhe kjo konsiderohet tregues i garantuar për goditje në tru.
2. Ngritja e të rrahurave të zemrës – shtohen 16 të rrahura në një minut.

  1. Ngritja e shtypjes së gjakut

Dëme tjera të mëdha trupore që shkakton konsumimi i shishas, i shtohet qymyr për ta nxirë duhanin në të, në sasi të konsiderueshme që shkakton kancerin, për arsye se prodhon sasi të mëdha të monoksid karbonit, dhe kimikate kancerogjene.
Substancat e duhanit dhe erëzat idhëtojnë gojën, dhe shton rrezikshmërin për goditje nga kanceri e gojës!

Shisha lehtëson përhapjen dhe shpërndarjen e infeksioneve dhe smundjeve të ndryshme mes konsumatorve, kur ata e përdorin në mënyrë të përbashkët!
Fëmijët e atyre që konsumojnë shishan janë ata që më së shumti goditen dhe kanë probleme me frymë-marrje.

Duhani që gjendet në shisha shton rrezikshmërinë për tu goditur nga shumë smundje, prej tyre: kanceri i ezofagut (Ezofagu (lat. Oesophagus shqip edhe gurmazi) është pjesë sistemit të tretjes së ushqimit dhe shërben për transportin e ushqimit nga gryka deri te lukthi.)
Kancerin e stomakut.
Probleme në mushkri, dhe shkakton sterilitetin!

Përktheu Ismail Beqiri.

(Visited 662 times, 1 visits today)