Sexta-feira, 24/1/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

DËMET DHE RREZIQET E BARNAVE KUNDËR ANKTHIT DHE E BARNAVE PËR GJUMË, KUR PERDOREN PA REKOMANDIMIN E MJEKUT

DËMET DHE RREZIQET E BARNAVE KUNDËR ANKTHIT DHE E BARNAVE PËR GJUMË, KUR PERDOREN PA REKOMANDIMIN E MJEKUT

DËMET DHE RREZIQET E BARNAVE KUNDËR ANKTHIT DHE E BARNAVE PËR GJUMË, KUR PERDOREN PA REKOMANDIMIN E MJEKUT.

Barnat qetësuese janë kryesisht barna që ligjërisht rekomandohen nga mjekët për pagjumësinë, ankthin etj por bëhen objekt abuzimi dhe varësie. Veprimi i benzodiazepinave (BZD) n? sistemin nervor q?ndror ka t? b?j? me ngadal?simin e veprimtaris? s? tij. Qetësuesit përfshijnë barna të grupit të benzodiazepinave dhe substancave të tjera me efekte të ngjajshme si Diazepam (Valium) dhe Alprazolam (Xanax), Lorazepam, dhe grupit me përmbajtje opiatesh (OPIUMI) te cilat përdoren si qetësues. P?RDORIMI PA KRITER DHE I PAKONSULTUAR me mjek?t mund t? shkaktoj? vart?si fizike dhe apasionim pas barit. Individi ka vazhdimisht nevoj? p?r sasi m? t? medha doze p?r t? arritur efektin e d?shiruar Shenjat të para të përdorimit te tepruar dhe dozimeve të papershtatshme janë:
të folur me vështiresi si me rrokëzim,
veshtirësi në ecje dhe kordinim,
mungesë vëmendje dhe përqëndrimi
kujtesë jo efikase,
luhatje të dukshme të humorit
periudha hutimi dhe vështirësi në orientim
renie në funksionimin e përgjithshëm
rënie e rendimentin në punë apo në studime

“SINDROMI I ND?RPRERJES SË MENJËHERSHME” karakterizohet me efektet e kundërta te veprimit të tyre të zakonshëm terapeutik dhe ndodh pas ndërprerjes së një qetësuesi menjëherë pasi e keni p?rdorur për nj? kohe relativisht t? gjat?. Sipmtomat e para mund të jenë rritje t? pulsit t? zemr?s, rritje t? tensionit arterial, djers? t? ftohta dhe dridhje trupi, etj. N? nj? stad t? m?vonsh?m gj?ndja mund shkoj? drejt t? rendimit deri n? KONFUZION MENDOR, KONVULSIONE (dridhje të fuqishme )dhe jorrall?her? halucinacione pamore( figura t? pakuptimta dhe shqet?suese) , dhe n? k?t? rast kemi t? b?jm? me nj? indikacion p?r ndihm? urgjente mjek?sore t? specializuar.
NË FORMAT MË TË RËNDA, qetësuesit mund të rezultojnë deri në ndalimin e plotë të frymëmarrjes,në koma, ose vdekje nga dëmtim i trurit si pasojë e mosfurnizimit sa duhet me gjak për shkak të frenimit të qendrës se frymëmarrjes.
E RËNDËSISHME ËSHTË TË DIHET SE: simptomat zakonisht fillojnë të shfaqen brenda 48 orëve të fundit dhe varet nga struktura kimike dhe gjysëmjeta plazmatike e barit, psh (Libriumi dhe diazepami ) mund të fillojnë shenjat e sindromit të nderprerjes EDHE PAS 7 DERI 10 DITËSH pas ndalimit TË PËRDORIMIT TË TYRE KRONIK.
Nga statistikat rezulton se afro 5% e pacientëeve me varësi ndaj qetësuesit kalojnë në gjendje kritike me rrezikshmeri të lartë për jetën, në DELIRIUM TREMENS, me një indeks vdekshmërie gjithashtu të lartë; 5 për qind, edhe kur ato trajtohen në mënyrë të përshtatshme me terapi intensive. (Cushman, 1987).
N? p?rdorimin afatgjat? , ( abuzimin kronik) shfaqen shenja q? vihen re nga t? gjith? si ulje e p?rq?ndrimit dhe rendimentit n? pun? , ndryshime n? stilin e sjelljes dhimbje koke t? vazhdueshme , ankth, pagjum?si shqet?suese, r?nje e oreksit dhe dob?si e p?rgjith?shme trupore q?, çon n? var?si fizike dhe fiziologjike. Jo rrall? her? shum? pacient? nuk tregojn? realisht p?r historin? e v?rtet? t? abuzimit me qet?sues p?r shkaq?e nga m? t? ndryshmet ose nuk jan? n? gj?ndje t? japin informacion p?r shkak t? konfuzionit dhe mosp?rq?ndrimit q? kan?.

xanax
ÇFAR? DUHET B?R? N? RASTIN E NJ? HELMIMI AKUT RAST?SOR OSE T? Q?LLIMSH?M?
Nqoft?se bari ?sht? marr? brenda nj? periudhe 1 deri 2 or? duhet b?r? lavazh gastrik ( ka nj? rrezik t? madh q? nga vjellja pas lavazhit t? kemi mbytje ose obstrulsion t? rrug?ve t? frym?marrjes sipas gj?ndjes s? t? s?murit).zgjidhja m? e mir? ?sht? mos humbni koh?… URGJENT N? URGJENC?N TOKSIKOLOGJIKE! N? rastet kur mund t? ket? kaluar rreth 4 or? nga marrja e qet?suesve, rekomandohet Karbon aktiv i tretur n? uj? p?r t? parandaluar p?rthithjen e m?tejshme nga organizmi .
Abuzuesit kronike duhet të konsultohen ose të trajtohen n? n? q?ndra t? specializuara duke reduktuar gradualisht dozat e qet?suesve sipas skemave të posaçme.

valium

(Visited 183 times, 1 visits today)
Top