Sábado, 10/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Davutoglu-OKB-së: Shansi i fundit për ta shpëtuar fytyrën tuaj

Davutoglu-OKB-së: Shansi i fundit për ta shpëtuar fytyrën tuaj

davotuglu

Përderisa trafiku diplomatik në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara është i drejtuar kah Siria, Ministri i Jashtëm turk paralajmëroi se ky ishte “shansi i fundit” për Këshillin e Sigurimit që ta shpëtoj fytyrën e vet.

Ahmet Davutoglu ,ministri i Punëve të Jashtme të Turqisë i cili është në Nju Jork me rastin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, mbajti një konferencë të përbashkët për shtyp me Ministrin e Jashtëm të Finlandës , Erkki Tuomioja , pasi ndiqte një takim të Grupit të Miqve të Ndërmjetësimit.

Duke vënë në dukje se kriza siriane duhet të ndalet pa humbje të mëtejshme të jetëve, Davutoglu tha: ” Ky është shansi i fundit i Sigurimit të OKB -së për të ruajtur fytyrën e saj, të cilën veçse e ka humbur për shkak të dështimit për të parandaluar luftën siriane. Ky është një test për të gjithë ne, dhe Këshillit të OKB-së në veçanti, dhe unë shpresoj që ata ta kalojnë këtë test.”

Duke theksuar se KS i OKB-së ka dështuar të bëjë punën e saj për krizën në Siri deri tani, Davutoglu tha se shpresa e fundit ishte për të gjetur një zgjidhje politike.

Duke rikujtuar se Turqia ka bërë të gjitha përpjekjet që mund të kishin parandaluar një përshkallëzim të mëtejshëm të situatës në Siri, Davutoglu tha se KS i OKB ka dështuar disa herë për të dalë me një resolute.

“Unë shpresoj se ata nuk do të dështojnë këtë herë; sepse çdo dështim shkakton humbjen e më shumë jetëve. Ata kanë një përgjegjësi shumë më të madhe tani . ”

Ministri i Jashtëm i Finlandës , Erkki Tuomioja tha se KS i OKB duhet të veprojnë menjëherë, jo vetëm për të ndaluar përdorimin e armëve kimike, por edhe për t’i dhënë fund dhunës aktuale të kryer nga armët konvencionale. “Dështimi për të arritur një rezolutë nuk është një opsion , ” tha Tuomioja .

Ndërkohë, Davutoglu zhvilloi një takim dypalësh me sekretarin e Jashtëm britanik Uilliam Hagë për të diskutuar çështjen e Sirisë dhe të shkëmbejnë ide mbi rezolutën e KS të OKB-së .

Duke deklaruar se zgjidhja duhet të jetë e rreptë dhe parandaluese, Davutoglu tha se duhet të ketë sanksione të qarta kundër regjimit të Asadit në rast se ato nuk janë në përputhje me procesin e shkatërrimit të armë kimike, dhe vuri në dukje rëndësinë për të marrë hapat e nevojshëm për t’i dhënë fund gjakderdhjes.

Hagë theksoi gjithashtu rëndësinë e krizës humanitare në Siri, dhe tha se ata sollën fakt këtë në KS të OKB .

Davutoglu dhe Hagë gjithashtu shkëmbyen ide rreth Konferencës “Gjeneva II” , dhe diskutuan objektivat dhe parametrat e saj për një takim të mundshëm. /mesazhi/