Sábado, 26/11/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Dashuria ndaj shtazëve

Dashuria ndaj shtazëve

Dashuria ndaj shtazëve

Disa familje perëndimore janë aderues të pasionuar të qenve. Një student i cili kishte studjuar mjekësinë në Gjermani shkruan:
“qeradhënësi im e adhuronte oenin e ti|, e puthte dhe e Iedhatonte. Unë tentova ta paralajmëroj per rrezikun nga infektimi me cistën hidatide. Ai e injori paralajmërimin tim s\ të pabazë, andaj unë ia solla një libër të mjekësisë të cilën e lexoi me sukses, pastaj më pyeti: ‘Nëse kontakti me Ognin është aqi rrezikshëm, perse mjekët dhe profesorët e universitetit mbajnë oenë në shtëpi?’ Unë u përgjegja se ekzlstojnë shumë shprehi të cilat në aspektin profesional fanë treguar të dëmshme per shëndet, e cilat mjekët i aplikojnë ngase kjo u është bërë opsesion perkundër mendjes së shëndoshë, shkencës dhe arsyes, duke rrezikuar kështu shëndetin e vetl”

‘Shoqata nacionale iraniane për mbrojten e shtazëve’ në revistën e tyre citon një revistë amerikane i cili ua kishte dërguar një anketë të gjithë klientëve, adhuruesve të qenve (kryesisht femra), përmes cilit kërkohej të përgjigjeshin në pyetjet vijuese:

1. A flen qeni në dhomën tuaj?

2. Nëse qeni juaj vdes, a do të qani?

3. A e kujtoni shpesh oenin tuaj, gjersa punoni në zyrën?

4. A e doni më shumë qenin tuaj apo bashkëshortin tuaj?

5. Nëse oeni juaj dhe burri juaj sëmuren njëkohësisht, cilin do ta ftoni të parin, mjekun apo veterinerin?

6. Nëse ju dhe oeni juaj jeni të uritur, ndërsa ushojmi nuk mjafton as për njërin, a do ta hanit atë pak ushojm vetë apo do t’ia jepnit oenit?

7. A besoni që qeni juaj ka veti mbi nivelin e shtazëve?

8. Nëse qeni juaj e kafshon fëmijën tuaj, ndërsa fëmija juaj e godet qenin me gur, te cili do të shkoni për ta ngushëlluar?

Nga 75.000 letra të arritura, përgjegjet kanë qenë si më poshtë:

1. 49.000 flejnë me oenin në një dhomë. “Ai është më i mirë se çdo gjë tjetër”, shkruan një femër;

2. Dy të tretat e të anketuarve do te oanin në rast të vdekjes së oenit dhe do të organizonin funeral;

3. “Natyrisht që mendja jonë shkon te qeni derisa jemi në punë ose diku tjetër. qeni është acL’ rëndësishëm në punën tonë sa nuk mund të mos mendojmë për te në çdo vend”;

4. Afërsisht dy të tretat i duan burrat e tyre nëse ata ua duan qenin! Një numër syresh pohojnë që qeni i tyre është çdo gjë në jetë;

5. Së pari do ta ftonin veterinerin, pastaj mjekun;

6. 60.000 deklarojnë oë ushoimin do t’ia jepnin oenit, ngase është më pak
me rëndësi nëse vdesin vetë nga uria, vetëm që qeni i tyre të mbijetojë;

7. Gati të gjithë janë përgjegjur se e konsiderojnë oenin e tyre diç më të
lartë se vetëm shtazë, me veti intelektuale;

8. “Do të provonim t’i ngushëllojmë të dytë”.
Paramendoni që dikush mund të besojë se qeni ka intelekt dhe ta vajtojnë vdekjen e tij (!?), ndërkohë që zemrat e tyre janë fare të oeta kur mijra njerëz nën zjarrin dhe rrënojat e bombave flakëruese mundohet të luftojë për liri dhe pavarësi. Ata lejojnë që qeni i tyre të jetojë me ta në dhomë, ndërsa ua ndalojnë miliona njerëzve hyrjen në vendet publike, refuzojnë t’i pranojnë në shooëri miliona njerëz vetëm ngase e kanë ngjyrën e zezë të lëkurës. Ata ftojnë veterinerin posa oeni të sëmuret dhe e shëroj.ië, ndërsa lejojnë pa fije keoardhjeje që njerëzit të vdesin nga varfëria, uria dhe sëmundjet. Në Amerikë ekzistojnë shitore të posaçme për oenë. Në to kohëve të fundit janë ekspozuar dhjetra lloje të losioneve të ndryshëm, ndërsa shesin edhe pastë për dhëmbë, kosmetikë, krehër dhe gjithçka tjetër për zbukurimin e qenëve.

“Ettela’at” (nr. 13241) citon revistën “Time Magazine”:
“Disa qytetet të mëdha të botës janë tekstualisht ‘qytete të qgnve’, si për shembull Londra, Tokio, Meksiko Siti. Shumë qgnë në këto cytete mdtin ndfenjën e ngushtisë në jetën e qytetarëve dhe ekologjikisht e ndotin mjedisin jetësor. qentë i kafshojnë femijtë dhe Iëndimet e tilla janë në rritje e siper: lehjet e tyre e shtojnë zhurmen e (^tetit. Tokio ka 280.000 oena; Los Angjelosi 300.000; Nju Jorku 500.000, Londra 700.000, nderea Meksiko Siti mb! një milion. Keshtu edhe oentë kontribuojnë në shkaktimin e çrregullisë në botë.”
Revista franceze “Shtaza” informon:

“që pronarët amerikanë të oenve shpenzojnë mbi 300.000 milion dollarë në vjet në blerjen e mallit dhe zbukurimin e qgnve të tyre. Në Nju jork, San Frandsko, Çikago, Los Angjelos ekzistojnë salone të shumtë zbukurimi për oenë që bëjnë qarkullim të jashtëzakonshëm. Punëtorët në salone duhet të kryejnë kurse prej gjashtë dhe dymbedhjetë muajsh për të fituar diplomën “kosmetik i oenve” për të fituar punë. Numri më i madh F qyteteve ka të paktën një varrëzë për oenë, por ka
asosh edhe me tre dhe katër, me ceremoni të posaçme përcjell&e. Po në Amerikë, ku shpenzohet aqshumë për zbukurimin dhe mlrëmbajtjen e oenve, ekzistojnë, pesë milionë të papunë oe mbijetojnë në varferi. Natyrisht ‘mbrojta e shtazëve’ është punë humane, por vallë edhe vetë njeriut nuk i nevojitet pak kujdes, të paktën sa i kushtohet shtazeve?!!”
Njeriu vërtetë nuk e din si të vendoset ndaj këtyre kontradiktave në botën tonë moderne. Me mijëra njerëz përditë vdesin nga uria, ndërsa të tjerët shpenzojnë qindra milionë dollarë në zbukurimin dhe mirëmbajtjen e qenve. Të mençurit dhe të arsyeshmit me të drejtë ngrejnë zërin e protestës kundër këtyre kontraversave johumane dhe çmenduritë e njeriut të shekullit 20.
Njëri prej tyre është edhe dr. Aleksis Kerol, i cili thotë:
“Jepni diç të re cMIizimit njerëzor. Civilizimi i sotëm modern e ka privuar njeriun nga vierat më të larta.” 53