Domingo, 5/4/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Çka eshte semundja shpirterore?

Çka eshte semundja shpirterore?

Çka eshte semundja shpirterore?
Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: “Ne trup gjendet nje copë mishi e cila kur eshte ne rregull, i gjithe trupi eshte ne rregull dhe me prishjen e saj, prishet i gjithe trupi. Ajo eshte zemra!” [Muslimi]. Nuk eshte per qellim ketu “zemra” si organ i trupit te njeriut, por ato gjera qe lidhen me zemren prej besimit dhe puneve te zemres, si dashuria e urrejtja, shpresa e frika, gezimi e merzitja, pelqimi e nxehja, mahnitja e neveritja. D.m.th. emocionet e njeriut ne pergjithesi dhe ndienjat e tij. Prej ketu, semundja shpirterore eshte çrregullim ne zemer dhe ne punet e zemres, dhe prej tij shkaktohen çrregullime ne sistemin nervor te dhembshmerise, i cili komandon nje sere procesesh te disa organeve te trupit te njeriut, si rrahjet e zemres, tensionin e gjakut dhe tretjen, procese shume te rendesishme ne jeten e njeriut. Po keshtu, gjendrat mbi veshkore kane lidhje direkte me sistemin nervor te ndjeshmerise (i cili hyn ne ato sisteme qe quhen vetevendosese, te cilat njeriu nuk mund t’i komandoje me deshiren e tij), dhe keto gjendra, ashtu si edhe sistemi nervor i dhembshmerise, reagojne menjehere ndaj ndienjave dhe emocioneve te njeriut, duke prodhuar hormonet e stresit si : adrenalinë, noradrenalinë dhe kortizol.

Përmes nervave të sistemit nervor të dhembshmërisë dhe hormoneve të stresit nga gjëndrat adrenale mbi veshka ndikohen një mori organesh të ndryshme dhe funksionesh të trupit

(Visited 117 times, 1 visits today)
Top