Segunda-feira, 27/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Cilet jane shkaktaret e depresionit?

Cilet jane shkaktaret e depresionit?

 

Cilet jane shkaktaret e depresionit?

Disa lloje te depresionit vazhdojne brez pas brezi ne familje qe tregon se nje cenueshmeri biologjike e depresionit mund te trashigohet. Kjo zakonisht ndodhe veqanarisht ne rastet e crregullimeve bipolare. Jan kryer studime ne familjet anetaret e te cilave brez pas brezi kane zhvilluar crregullimin bipolar. Hulumtuesit kane zbuluar se ata me kete semundje kan nje ndertim gjenetik disi me ndryshe me ata te cilen nuk semuren nga kjo gjendje. Por jo te gjithe ata te cilet kane ndertim gjenetik qe shkakton cenueshmeri ndaj crregullimit bipolar do te zhvillojne kete semundje. Siq duket faktore tjere shtes, mundesisht nje ambient stresues, perfshihet ne fillimin e tij (depresionit) dhe faktore tjere mbrojtes perfshihen ne parandalimin e tij.

Ne te vertete drepsioni gjithashtu mundet te ndodhe edhe tek personat te cilet nuk kane histori familjare me depresion.

Nje ngjarje e jashtme shpesh duket te inicoj nje episod depresive. Keshtu pra, nje humbje e madhe, nje semundje kronike, mardhenie te veshtira, probleme financiare apo cfardo ndryshimi jo i mereseardhur ne jete mund te nxit episoda depresioni. Shpeshe nje kombinim gjenetik, psikologjik dhe faktor ambiental jane te perfshire per te filluar crregullimin depresive.