Segunda-feira, 16/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Çfarë të themi kur na pëlqen diçka dhe kemi frikë se mos marrim mësysh?

Çfarë të themi kur na pëlqen diçka dhe kemi frikë se mos marrim mësysh?

Thotë Allahu Te’ala:

وَلَوْلَا إِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَكَ قُلْتَ مَا شَاء اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ

“Do të ishte më mirë për ty sikur të kishe thënë, kur hyre në kopshtin tënd:“Kështu ka dashur Allahu! Nuk ka fuqi përveçse nëpërmjet Allahut”.” 18:39

1 – I Dërguari i Allahut salAllahu alejhi ue selem ka thënë:

العين حق ، و لو كان شيءٌ سابق القدر لسبقته العين

“Mësyshi është hak. Dhe sikur t’i kishte paraprirë diçka caktimit (kaderit) do t’i kishte paraprirë mësyshi.”

2 – Transmetohet se i Dërguari i Allahut salAllahu alejhi ue selem ka thënë:

إذا رأى أحدكم ما يعجبه في نفسه ، أو ماله ، فليبرك عليه ، فإن العين حقٌّ

“Nëse ndonjëri prej jush sheh tek vëllai apo pasuria e tij diçka që i pëlqen, atëherë lutuni që Allahut ta begatojë, sepse mësyshi është hak.”

3 – Ebu Se’id radijAllahu anhu ka thënë: “I Dërguari i Allahut salAllahu alejhi ue selem e kishte zakon të kërkoj mbrojtjen e Allahut prej xhinëve dhe prej mësyshit, derisa zbritën el-mu’auidhetani (suretul-felek dhe suretun-nas). Dhe kur ato zbritën ai i lexonte ato rregullisht duke lënë anash ato të tjerat.”

Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Burimi: Sahihul-Kelimit-Tajjib, fq. 114-115
Verifikoi dhe korrigjoi: Imam Muhammed Nasirudin el-Albani 
/perlatmuslimane/

(Visited 323 times, 1 visits today)