Domingo, 10/12/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Cfare qellimi duhet te kemi per agjerim?

Cfare qellimi duhet te kemi per agjerim?

qellimi i ramazanit
1. Se pari, beje nijet se je duke bere nje pune vetem per Allahun;
– Ka thene Allahu ne Hadith Kudsij: ” Agjerimi eshte per Mua dhe Une shperblej per te. ”

2. Te besh nijet Udhetimin e Adhurimit;
– Ka thene Aisha radiAllahu anha: ” Udhetimi i Adhurimit i ketij Ummeti eshte Agjerimi. ”

3. Te besh nijet, qe je duke kry nje pune qe nuk ka si ajo;
– Transmetohet se Talha bin Ubejdilahu i tha Pejgamberit salAllahu alejhi ue selem: ” Me trego nje pune, qe ti permbahem edhe pas teje? ”
Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem i tha: ” Agjero, sepse nuk ka veper te njejte si agjerimi. ”

4. Te besh nijet, qe Allahu te te fal sproven;
– Ka thene Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem: ” Sproven e njeriut ne veten e tij, familjen, pasurine dhe fqinjin e tij e shlyen agjerimi, namazi, sadakaja. ”

5. Te besh nijet te falen mekatet e kaluara;
– Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thene: ” Kush e agjeron Ramazanin, i falen atij mekatet e kaluara. ”

6. Kerkimi i ndermjetesimit ne Diten e Llogarise;
– Transmetohet se: ” Kur’ani dhe agjerimi ndermjetesojne per robin ne Diten e Gjykimit. Thote Kur’ani: ‘ O Zot, e kam mbajtur te zgjuar naten, me lejo te ndermjetesoje per te! ‘. Thote agjerimi: ‘O Zot, i kam shkaktuar etje dhe uri diten, prandaj me lejo te ndermjetesoje per te! ‘.

7. Fitimi i salavateve te Allahut dhe melaikeve te Tij;
– Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ne nje hadith thote: ” Allahu dhe engjejt e Tij dergojne salavate (meshire dhe falje) per ata, qe hane syfyr. ”

8. Te besh nijet, qe agjerimi te te largoje nga zjarri;
– Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem thote: ” Agjerimi eshte mburoje me te cilin mbrohet robi nga zjarri i Xhehennemit. ”

9. Agjerimi ne vere e trashegon shuarjen e etjes ne Diten e Etjes;
– Ka thene Ebu Musa el-Esharij: ” Allahu ia ka bere Vetes obligim se ai qe e mban veten te etur ne nje dite te nxehte, qe ti jape te pije Diten e Gjykimit.

10.Te besh nijet, qe me agjerim te hysh ne Xhennet kah dera Rajjan;
– Transmetohet se Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thene: ” Ne Xhennet eshte nje dere, qe quhet Rajjan, ne te cilen nuk hyn kush tjeter pos agjeruesve…”

11. Te besh nijet, te ta mundesoje Allahu nje perfundim te mire;
– Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem, ka thene: ” Kujt i perfundohet jeta me agjerim do te hyn ne Xhennet. ”

12. Te shfrytezosh lutjen qe nuk kthehet;
– Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thene: ” Agjeruesi e ka nje lutje qe i pergjigjet Allahu. ”

13. Te besh nijet qe te jesh prej te mireve;
” Ata qe falen naten dhe agjerojne diten, e nuk jane mekatare…”

14. Arritja e kenaqesise se premtuar;
” Agjeruesi i ka dy gezime: ne dunja gezohet me iftarin e tij dhe Diten e Gjykimit gezohet kur te takohet me Allahun. ” (Hadith)

15. Permiresimi i eres tende;
– Ka thene Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem: ” Era e gojes se besimtarit agjerues eshte me e mire tek Allahu, se sa era e miskut, parfumit. ”

16. Te besh Nijet te arrish Naten e Kadrit, e cila eshte me e mire se nje mije muaj.

17. Beje nijet te shenohesh prej besnikeve dhe deshmoreve;
– Transmetohet se erdhi nje njeri te Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem dhe i tha: ” O i Derguar i Zotit, nese deshmoj se nuk ka te adhuruar me te drejte pos Allahut dhe se ti je i Derguar dhe rob i Tij, fal 5 namazet, jap zekat, agjeroj Ramazanin dhe e vazhdoj ate, prej cilit grup jam une? ”
Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem i tha: ” Prej besnikeve te dalluar dhe deshmoreve. ”

18. Te ngritesh shkallet ne Xhennet;
– Transmetohet ne nje Hadith se vdiq njeri nga shoket e Pejgamberit salAllahu alejhi ue selem dhe pas nje viti vdes edhe vellai i shokut te tij, salAllahu alejhi ue selem. Ai qe vdiq pas nje viti ishte ne nje shkalle me te larte, ndersa i pari kishte vdekur shehid. U çuditen shoket e Pejgamberit salAllahu alejhi ue selem, kurse Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem i tha: ” A nuk eshte falur pastaj kaq dhe kaq, a nuk e ka agjeruar pas tij edhe nje Ramazan? A nuk ka agjeruar pas tij kaq dhe kaq? Agjerimi e ngriti ate me larte se vellau i tij shehid. ”

19. Beje nijet te jesh i shendetshem:
– Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thene: ” Agjeroni, do te jeni te shendoshe. ”

20. Beje nijet te fitosh devotshmerine:
– Allahu ne Kur’an, ne suren el-Bekarah, ajeti 183, thote: ” O ju qe besuat, agjerimi u eshte bere obligim ashtu siq iu ishte urdheruar atyre para jush, keshtu qe te beheni te devotshem. ”

” Me te vertete, veprat pranohen sipas qellimeve dhe çdo njeriu i takon ajo, qe ka pasur per qellim. ”
(Hadith)

(Nga Shejkh Muhammed Husejn Jakub)

 

@include "";