Quinta-feira, 12/12/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

ÇFARË KA NË QUMSHTIN INDUSTRIAL!

ÇFARË KA NË QUMSHTIN INDUSTRIAL!

Qumështi i papërpunuar, dmth qumësht i freskët jo i pasterizuar është natyrorë dhe i shëndoshë, si dhe të gjitha produktet e qumështit të përgatitura nga ai.
Ky qumësht është burim i mrekullueshëm i nutrijentëve, por edhe të bakterieve të mira, për të cilat sot dijmë që luajnë rol vendimtar në ngritjen e imunitetit dhe mbrojtjen e organizmit nga gjendjet e ndryshme të sëmura.

Problemi është në përunimin industrial të qumështit. Përpunimi industrial shkatërron edhe këtë ushqim të jashtëzakonshëm dhe i jep krejtësisht veti tjera.
Qumështi që e blejmë në dyqane është i pasterizuar dhe homogjenizuar. Pasterizmi është proces me të cilin qumështi nxehet ne tempertura të larta që të shkatërrohen bakterijet e mira të qumështit. Megjithatë, pasterizimi plotësisht e ndryshon strukturën e tij.
Përveq nxemja në temperature të larta që mbyt bakterijet patogjene, ajo mbyt edhe bakterijet tjera ushqyese të shumta. Temperatura e lartë e veqmas nxemja e përnjëhershme plotësisht e ndryshon strukturën e proteinave të qumështit që denatyrizon dhe bëhen shumë të rënda për tretje dhe potencialisht të dëmshme për shëndetin.
Pasterizmi shkatërron enzimet nga qumështi, të nevojshme për zbërthim dhe tretje të komponenteve të qumështit, zvogëlon përbërjen e vitaminave dhe i denatyrizon albuminat e qumështit, pamundëson absorbimin e kalciumit nga qumështi, mbyt bakterijet e nevojshme dhe nuk nxit ato patogjene.

Nëse qumështin e papërpunuar në temperaturë të dhomës e lëjmë të qëndroj, ai nuk do të prishet por do të fitojmë kos, që është mënyrë natyrore e zgjatjes së qëndrueshmërisë së qumështit. Kjo do të ndodhë për arsye se bakterijet e dobishme nga qumështi I papërpunuar mbajnë nën kontrollë shumëzimin e bakterijeve të këqija. Por, qumështi i pasterizuar nuk ka bakterije të dobishme që do ta kishin ruajtur nga shkatërrimi, sepse ato janë të shkatërruara me pasterizim kështu që qumështi i pasterizuar nuk mund të tharbet, por vetëm të prishet.

Fakti është që nxemja e qumështit për shkak të pasterizimit shkatëron këtë ushqim të përsosur në aq shumë mënyra të ndryshme sa që qumështi i pasterizuar nuk kishte guxu as të quhet qumësht.

Ja disa fakte të vërtetuara shkenctarisht për atë qka ka ndodhë me qumështin gjatë pasterizimit:
• Shkatërrohet pjesa më e madhe e vitaminës B2, B12, tiaminës, acidit folik, vitaminës C dhe D.
• Deaktivizohen enzimet e rëndësishme për jetën (enzimet janë katalizatorë biologjik të domosdoshëm për absorbimin e materijeve ushqyese nga qumështu);
• Plotësisht deaktivizohet enzim fosfotaza e domosdoshëm për absorbimin e kalciumit (mund të shkaktojë osterporozën).
• Skatërrohet enzimi lipoza i nevojshëm për tretjen – zbërthimin e yndyrnave nga qumështi.
• Shkatërrohen laktobakterijet (hulumtimet tregojnë që laktobakterijet madje edhe vet ndihmojnë në prodhimin e enzimës laktoza që i mungon personave që nuk e durojnë sheqerin e qumështut laktozën, që spjegon faktin që shumica e personave jo tolerant në laktozën, pa problem mund të pijnë qumësht jo të pasterizuar.
• Proteinat e qumështit e ndryshojnë strukturën e tyre që qon deri te alergjia dhe të fëmijët te të rriturit.
• Laktoza – sheqeri i qumështit shnëdrrohet ne betalaktozë e cila më shpejt e ngrit sheqerin në gjak (kjo bjen te pesha trupore e pa masë dhe pikërisht është e kundërta nga mendimi I themeluar që trashemi nga qumështi plot yndyrë i papasterizuar, sepse qumështi I pa yndyrshëm më lehtë qon deri te trashja – mbi pesha.
• Shkatërrohet betalaktoglobulini I cili ndihmonë shfrytëzimin e vitaminës A në organizëm.
• Faktori Vulken i ashtuquajturi faktori kundër shtangimit, gjindet vetëm në qumështin e pa nxerë
• Shkatërrohet 1/4 e jodit nga qumështu, si dhe vetite që ngritjin imunitetin , qumështi bëhet i lehtë I ndjshëm për bakterije të këqija.
Përveq kësaj hulumtimet tregojnë se:
• Konsumimi i qumështit të pasterizuar lidhet me diabetin e tipit 1.
Shkencëtarët në qumështin e pasterizuar kanë gjetur proteinën e cila është ndoshta është “shkas” i rekasionit autoimun me te cilën shkatërrohen qelizat të cilat prodhojnë insulinën.
• Qumështi i pasterizuar ka lidhje me kancerin e vezorëve. Femrat që konsumojnë qumësht të pasterizuar kanë tre herë më shumë rrezik të sëmuren nga kanceri i vezorëve.
• Qumështi i pasterizuar lidhet me slerozën multiple dhe me infertilitetin te femrat.
• Qumështi i pasterizuar përmban kolesterol epoksidin dhe kolesterol oksid. Hulumtimet kanë treguar që kolesteroli I oksiduar kontribon në zhvillimin e kancerit dhe mbyllje të enëve të gjakut.
A dëshironi edhe më tutje të konsumoni qumsht të pasterizuar?

(Visited 69 times, 1 visits today)
Top