Quinta-feira, 18/8/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

CFARË I BËN SHEQERIT TRURIT TONË?

CFARË I BËN SHEQERIT TRURIT TONË?

CFARË I BËN SHEQERIT TRURIT TONË?

Të gjithë e dimë se sa I keq është sheqeri për linjat tona, por sot kemi evidenca të forta se konsumimi masiv I tij, mund të sjellë efekte negative në shëndetin e trurit, duke filluar nga funksionet kognitive e deri tek mirëqënia psikologjike. Të hash pak sheqer nuk bën dëm, por sa karbohidrate hamë ne? Paketa e sheqerit, me emra të ndryshëm si glukozë, fruktozë, mjaltë, shurup misri, gjenden në 74% të ushqimeve të paketuara në supermarket.
‘ Shumica e amerikanëve hanë 5 herë më shumë se sa rekomandimet’,- thotë Natasa Janicic- Kahric, associate professor e mjekësisë në Georgetoën University Hospital.
Konkretisht, ja se cfarë I bën sheqeri trurit tonë:
– Krijon një rreth vicioz të dëshirës për të ngrënë sheqer. Kur një person konsumon sheqer, si cdo ushqim, aktivizon receptorët e shijes në gjuhë. Pastaj sinjalet dergohen në tru dhe ‘hap’ rrugët e të ndjerit mirë apo shkakton lirimin e hormoneve të të ndjerit mirë, sic është dopamine. Sheqeri ‘ndryshon rrugët e trurit’ sipas neuroshkencëtarit Jordan Gaines Leëis. Nëse hamë një copë cokollatë tani, zakonisht nuk bën dëm, por kur konsumojmë shpesh, kjo mund të krijojë problem. Këtu fillojnë një seri ngjarjesh të padëshirueshme si humbje kontrolli, dëshirë e madhe për sheqer sipas neuroshkencëtarit Nicole Avena, të sqaruar në TED-Ed video. Kërkuesit treguan se truri I fëmijëve obezë, reagon ndryshe kur ata konsumojnë sheqer.
– Keqëson memorien dhe aftësitë e të lexuarit. Një studim në 2012 nga UCLA, gjeti se një dietë e pasur me fruktozë (sheqer), pengon aftësinë për të mësuar dhe për të mbajtur mend, duke ngadalësuar kështu funksionet e trurit. Jo vetëm kaq, por ndërpritej edhe komunikimi midis qelizave nervore.
– Kontribuon në depression dhe ankth. Ushqimet e pasura me sheqer, ‘krijojnë rrëmujë’ midis neurotransmetuesëve që mbajnë ‘gjendjen tonë shpirtërorë ‘mood’’, në formë. Konsumimi I sheqerit rrit sekretimin e serotoninës (neurotransmetues I ‘humorit të mirë’). Por aktivizimi apo mbi aktivizimi constant I rrugëve të serotoninës, mund të limitojë ‘furnizimin’ e këtij neurotransmetuesi. Kjo mund të kontribuojë në simptoma të depresionit sipas Dr. Datis Kharrazian, autor I ‘Why Isn’t My Brain Working?’.
– Është factor risku për dementia. Kërkimet në 2013 gjetën se truri është organ target që dëmtohet nga niveli I lartë I sheqerit në gjak sipas Dr. Medha Munshi.

(Visited 305 times, 1 visits today)