Quinta-feira, 19/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

CFARE DUHET TE DINI KUR TE BLINI NJE SHISHE PLASTIKE

CFARE DUHET TE DINI KUR TE BLINI NJE SHISHE PLASTIKE

CFARE DUHET TE DINI KUR TE BLINI NJE SHISHE PLASTIKE
Kur të blini ujë në shishe të plastikes, ju duhet të jeni të sigurt qe nuk po e helmoni vetveten. Është shumë e thjesht, gjithçka qe duhet të bëni është qe të keni parasysh për një shenje qe në shumtën e rasteve është në fund të shishes por edhe në paketim nganjëherë. Sigurohuni qe të mos blini shishe qe mund të ju dëmtojnë, Ja se si të siguroheni.
Ujë në shishe të plastikes PET apo PETE
Do të thotë shishe për një përdorim. Këto shishe mund të lëshojnë metale të renda dhe kimikale qe mund të kenë efekt në balancën hormonal të trupit të juaj.
“PET është një prej shisheve të plastikes me të përdorura në treg për konsum dhe është gjetur në shumicën e shisheve të plastikes të ujit. Qëllimi i tyre është vetëm për 1 përdorim, përdorim i përsëritshëm rrit rrezikun bakterial dhe rrezik për helmim. PET plastik është e vështire qe të dekontaminohet. Ka kimikate të rrezikshme ku Polyethylenë terephthalates mund të jetë edhe kancerogjen.
HDP apo HDPE
Plastik qe zakonisht nuk liron kimikale. Ekspertet rekomandojnë qe të zgjedhin këto lloje shishe.
“HDPE plastik, është plastike e ashpër e përdorur për të bërë shishe qumështi, detergjenti apo vajrave, lodra dhe disa canta plastike, HDPE është një prej plastikëve me të ricikluara dhe konsiderohet një prej me të sigurta, është e lire dhe e thjesht për të riciklu. Këto lloje shishe kane përdorim të dyfishtë ”
PVC apo 3V
Liron 2 toksinë qe ndikon në hormonet e trupit tuaj.
“PVC është një plastik e bute, fleksibile për të bere ambalazhimin e ushqimit, vajra shtëpiake, unaza dhembi, lodra për fëmije dhe kafshë. Përdorimi i tij i shpeshtë është në kabllot e kompjuterit dhe për të bere gype të plastikes. Për shkak PVC-ja është rezistentë nga dielli ajo përdoret edhe për ndërtimin e kornizave të dritareve dhe shumë veglave tjera shtëpiake.”
LDPE
Kjo plastik nuk mund të përdoret për të ndërtuar shishe të plastikes, por edhe qese të plastikes. Nuk liron kimikate në ujë.
“LDPE shpesh gjendet në leter alumin, makina të larjes se enëve dhe në disa ambalazhe të paketimit të bukës. Shumica e qeseve në marketë qe përdoren sot janë të ndërtuara nga LDPE plastik. Disa mobile shtëpiake dhe rroba sot përdorin këtë loje të plastikes”
PP
Një plastike tjetër me ngjyre të bardhe apo gjysmë transparente, shpesh përdoret për shishe të jogurtit apo kanace.
“Polypropylenë plastikë është e lehtë dhe i forte dhe ka rezistencë të mire ndaj nxehjes. Përdorët edhe si barriera ndaj lagështisë.. Gjithashtu përdoret në disa pelena të fëmijëve dhe disa ambalazhe tjera të ushqimit si: margarina, jogurt, ambalazhe të çipsave (Chips), izolere të paketimit etj.,”
PS
Liron substanca karciogjene dhe është shpesh e përdorur për të ndërtuar kanace të kafes dhe ambalazhet e produkteve të ushqimit të shpejte (Fast food).
“Polystyrenë është një material i lire në prodhim dhe blerje, i lehtë në mirëmbajtje dhe lehtë deformohet, me një perdorim. Shpesh përdoret për të ndërtuar kanace apo gota per nje perdorim, plastikes për vezë dhe disa mbajtëse të ushqimit në formë, si disa lloje çipsa qe janë të njëjta dhe duhet të mbahen drejt dhe shpesh përdoret edhe në disa punë të laminatit neper shtëpie.”
PC apo plastika pa emërtim
Një nga plastikëve me të rrezikshme në treg qe liron kimikale të ashtu quajtura BPA dhe shpesh përdoret në shishe të ujit sportive dhe kontejner të ushqimit.
“Në këtë kategori hyjne të gjithë plastifikimet polycarbonatë (PC) dhe nuk kane standarde të caktuara, kështu hynë të gjithë në një kategori.”
Që nga sot shikoni se çfarë shishe jeni duke blerë dhe keni kujdes nga Shenja dhe emërtimi i shishes.

(Visited 493 times, 2 visits today)