Domingo, 25/8/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Çfarë duhet të dimë për dhimbjen e shpinës?

Çfarë duhet të dimë për dhimbjen e shpinës?

Vuani nga dhembjet e shpinës dhe duket se kjo gjendje është bërë e paevitueshme. Ndonjëherë edhe palestra apo ushtrimet nuk ju bëjnë efektin e duhur.

Qëndrimi në kompjuter meorë të tëra jua shton dhembjet. Por çfarë duhet të dini më konkretisht? Siduhet të ushtroheni?
Në ditët e sotme janë të shumtë personat qëvuajnë nga dhembjet e shpinës. Instruktorët e palestrave këshillojnë që personame probleme të tilla t’i ushtrojnë ato duke qëndruar ulur, por a është kjomënyra më e mirë?
Përsa i përket këtij sektori, teoritë e bazuaranë eksperiencat e gjithësecilit prej nesh janë të shumta, por teoria shkencoreështë një e vetme. Le të shohim atëherë se çfarë thotë shkenca.
Fortësia e shtyllës kurrizore varet nga numri ilakoreve që ajo ka.
E parë në një plan anësor, shtylla kurrizore katre lakore, dhe çdo njeri që ka një shtyllë kurrizore të tillë ka njërezistencë mjaft të madhe, ndërsa zhdukja e njërës prej këtyre lakoreve çon nënjë humbje mjaft të madhe të rezistencës.
Çfarë ndodh kur ne ulemi?
Anatomikisht, pjesa fundore e shtyllës kurrizoreështë e lidhur me legenin dhe në këtë mënyrë varet nga çdo lëvizje e tij. Kurulemi forma e zakonshme e shtyllës kurrizore ndryshon
dhe për pasojë nga tre lakore që ajo ka nëgjendje të lirë kalon në dy, duke i ulur njëkohësisht edhe rezistencën e saj.Një situatë e tillë është padiskutim 
fiziologjike, por a e imagjinoni dot një situatëtë tillë më një peshë sipër kokës?
Në një rast të tillë rezistenca e shtyllëskurrizore do të ulej akoma edhe më shumë, nga 2 lakore në një të vetme.
Me kaq sa u tha më sipër jeni akoma të bindur,se ushtrimet janë më mirë që të zhvillohen duke qëndruar ulur sesa në këmbë?
Pa përmendur pastaj rastet kur ushtrime tëcaktura kërkojnë ngritjen e këmbëve, që janë vërtet tepër të vështira për t’uzhvilluar duke qëndruar ulur.
Por kjo nuk do të thotë që të gjithë duhet t’izhvillojmë ushtrimet në këmbë, sepse gjithçka varet nga personi që po e kryennjë ushtrim të tillë. Për këtë arsye mund t’i ndajmë njerëzit në dy kategori:ipo dhe iper iperlordotici.
Si duhet të veprojnë këta persona?
Persnonat ipolordotici ose ata që kanë njështyllë kurrizore me më pak se tre lakore për pasojë me më pak rezistencë uduhet të kufizojnë disi oraret e tyre në palestër.
Kjo do të thotë që nëse ata duan të praktikojnëpalestrën duhet të kryejnë ushtrime të përshtatshme për fizikun e tyre. Ndërsapersonat Iperlordotici janë e kundërta e Ipolordotici.
Këta kanë një shtyllë kurrizore shumë të lakuare cila i jep një rezistencë më të lartë./Indeksonline/

(Visited 73 times, 1 visits today)
Top