Quinta-feira, 19/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Çdokush mbi të 40-at duhet ti di këto SHENJA të hershme të DEMENCES!

Çdokush mbi të 40-at duhet ti di këto SHENJA të hershme të DEMENCES!

Termi demence i referohet një rënieje të aftësisë mendore, e cila zakonisht shfaqet nga humbja e kujtesës dhe rënia e procesit të të menduarit. Ky kusht është i tmerrshëm dhe ndikon në jetën e pacientëve dhe në jetën e anëtarëve të familjes së tyre.

Çfarë është demenca?
Ju duhet të dini se demenca nuk është një sëmundje. Ajo në të vërtetë përfshin disa çrregullime mendore.Ka mbi 100 lloje të ndryshme të demences , të cilat dëmtojnë progresin e trurit. Lloji i dememnces më të përhapur është Alzheimer, pasi më shumë se 50% e rasteve kanë këtë çrregullim mendor. Pothuajse 5 milion njerëz në Amerikë vuajnë nga kjo lloj çmendurie.
Demenca ndikon në njerëz në mënyra të ndryshme
Mënyra se si do të shfaqet demenca varet nga personaliteti dhe stabiliteti fizik dhe emocional i individëve të prekur, si dhe nga mbështetja që marrin nga familjet e tyre.

Ketu janj disa nga shenjat paralajmeruese te demences:

1. Probleme me memorien afatshkurtër
Kjo është një nga shenjat më të hershme të demencës. Rënia e kujtesës afatshkurtër është një ndryshim shumë delikat, pasi individët mund të kujtojnë ngjarjet që kanë ndodhur shumë vite më parë, por ata përballen me vështirësi duke kujtuar ngjarje më të fundit.

2. Vështirësia në zgjedhjen e një fjale të përshtatshme
Nëse individi ka vështirësi në zgjedhjen e një fjale të caktuar, mund të jetë një shenjë që çmenduria gradualisht po futet. Ata e kanë të vështirë të zgjedhin një fjalë të përshtatshme për situatën ose të kujtojnë një fjalë specifike.

3. Ndryshimet e humorit
Ritmi i humorit është gjithashtu një nga shenjat më të hershme të demencës. Individët e prekur nga ky çrregullim bëhen më të depresionuar. Për më tepër, pacientët e demencës mund të pësojnë ndryshime të personalitetit, për shembull nëse ata zakonisht ishin të trembur, mund të bëheshin miqësorë dhe të largoheshin.

4. Letargjia
Një shenjë tjetër e hershme është letargjia. Njerëzit që vuajnë nga kjo humbasin interesimin për diçka. Ata madje nuk gëzojnë të bëjnë gjërat që ata më parë gëzonin duke bërë. Ata gjithashtu mund të hezitojnë të dalin dhe të humbasin interesin për të qenë me të dashurit e tyre.

5.Vështirësitë me zgjidhjen e problemeve dhe bërjen e planeve
Bërja e planeve ose pas një plani të bërë më parë është me të vërtetë e vështirë për njerëzit që janë në fazat e hershme të demences. Ata gjithashtu mund të përballen me disa vështirësi në trajtimin e numrave. Me fjalë të tjera, ata përjetojnë një rënie në aftësinë e tyre për t’u përqëndruar në ndonjë gjë.

6. Vështirësitë në plotësimin e aktiviteteve të tyre të përditshme
Një tjetër simptomë e zakonshme është paaftësia për të përfunduar detyrat dhe aktivitetet e përditshme që janë bërë më parë automatikisht. Në shumicën e rasteve, këta pacientë përballen me vështirësi në drejtimin e një vendi të njohur dikur ose duke kujtuar rregullat e një loje të caktuar.

7. Vështirësi në kuptimin e kohës
Ata dështojnë të kuptojnë dhe të gjejnë pse diçka duhet të ndodhë ditën tjetër dhe jo në momentin e qe duan ata.

8. Vështirësia në njohjen e vendeve
Pacientët e demencës përballen me vështirësi në njohjen e vendeve të njohura më parë. Edhe shtëpia e tyre mund të duket e panjohur për ta.

9. Probleme me shkrimin
Puna e tyre e shkrimit bëhet e frustruar dhe sfiduese për ta, pasi ata nuk janë në gjendje të zgjedhin një fjalë të përshtatshme kur shkruajnë.

10. Perserisin shpesh te njejtat gjera
Pacientët e demencës shpesh përsërisin gjërat që ata kanë thënë në bisedë. Ata gjithashtu ndjejnë dëshirën për të bërë pyetje, të cilat më parë i janë përgjigjur ose pyetur. Gjithashtu mund të përsëriten disa veprime të tilla si krehja e flokëve, larja e dhëmbëve ose rrahja.

11. Pamundësia për të ndjekur rrjedhen e historise
Siç e kemi përmendur më parë, pacientët e demencës kanë vështirësi në koncentrim dhe fokusim. Kjo është më së shumti e dukshme në pamundësinë e tyre për të ndjekur një rrëfim të caktuar, nje ngjarje ose gjatë shikimit të një filmi.

Burimi: healthydefinition.com
©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli/

(Visited 1,071 times, 1 visits today)