Terça-feira, 27/9/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Brokoli ndihmon per ulcere (te thate) dhe gastrit

Brokoli ndihmon per ulcere (te thate) dhe gastrit

 

Brokoli na mbron nga ulcera dhe gastriti. Konsumi i 70 grame brokoli ne dite na ndihmon te ulim pranine e bakterit Helicobacter pylori, qe shkakton probleme ne stomak, zhvillon ulceren dhe madje edhe kancerin.

Studimi eshte kryer ne 50 persona ne Japoni. Te mirat e brokolit gjenden ne perberesin sulforafhane, qe shihet si antibiotik natyral dhe ne vend qe ta eliminoje e kontrollon bakterin Helicobacter.

Per dy muaj 25 persona kane konsumuar sasine e brokolit, ndersa 25 te tjere nje tjeter ilac qe nuk permbante sulforaphane.

Shkencetaret treguan ne ne grupin e pare niveli i Helicobatcter HpSA, u redukua ne me shume se 40 perqind. Pas heqjes se sasise se brokolit niveli i bakterit u rrit serish.

Sipas studiuesve, konsumi i rregullt i brokolit ka efekt mbrojtes per stomakun, por kjo nuk do te thote se ai eshte ne gjendje te kuroje semundje gastrointestinale, apo te mbroje nga kanceri ne stomak./PK/.

(Visited 475 times, 1 visits today)
Tags: