Sábado, 4/2/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Botulizmi

Botulizmi

bolutionBotulizmi (botulizmi I lindur nga ushqimi dhe botulizmi foshnjore)

Çfarë është botulizmi?
Botulizmi është një sëmundje serioze që shkaktohet nga një toksina nervore bërë nga bakter, botulinum Clostridium botulinum (C.). Një toksina që është një helm që është lëshuar nga disa baktere. Ekzistojnë tri lloje të botulismit, nga ushqimi, nga plagët dhe botulizmi foshnjore.
– Ngrënia e ushqimit që ka toksina botulism shkakton botulismin nga ushqimi. Ajo shpesh përfshin ushqime të përpunuara në mënyrë të paligjshme në shtëpi konservuar.
– Botulizmi nga plagët ndodh kur sporet e C Botulinum, kontaminojnë një plagë dhe prodhojnë toksina.
– Botulizmi në foshnjat nën moshën njëvjeçare është shoqëruar me gëlltitjen e spore te Cbotulinum nga mjedisi apo ushqime të veçanta të tilla si mjalta.

Si është përhapur?
Botulizmi shpesh shkaktohet nga bakteria që e kanë prodhuar toksinën në një plagë, ose në ushqim. Përhapja Person në person nuk ndodh.

Cilat janë simptomat?
Të gjitha llojet e botulismit prodhojë simptoma që ndikojnë në sistemin nervor. Simptomat klasike të botulism përfshijnë vizion të dyfishtë, vizion të paqartë, qepallat e venitura, të folurit e ngadalsuar, vështirësi në gëlltitje, gojë e thatë dhe dobësi e muskujve që shkon poshtë trupit, së pari, pastaj supet e sipërme të gjymtyrëve, gjymtyrëve të ulëta, kofshës, viçat, këmbët. Nëse nuk trajtohet këto simptoma mund të përparojë në paralizë. Foshnjat me botulism duket letargjike, të ushqyer keq, janë kaps, kanë një britmë të dobët dhe tonin e muskujve të dobët.

Sa shpejt pas ekspozimit zhvillohen simptomet?
Simptomat zakonisht fillojnë 12-36 orë pasi të hahet ushqim të kontaminuar, por mund të ndodhë shumë më shpejt, në disa orë dhe më së voni në 10 ditë. Simptomet e botulismit në foshnjat mund të ndodhin deri në 14 ditë më së voni.

A mund ta përhapi këtë në familjen time?
Jo, kjo nuk mund të përhapet nga personi në person.

Cili është trajtimi?
Botulismi trajtohet në spital. Nëse diagnostikuar herët, botulizmi mund të trajtohet me një kundërhelm, e cila bllokon veprimin e toksina që qarkullojnë në gjak. Kjo mund të parandaloj pacientët nga përkeqësimi, por rimëkëmbja ende merr shumë javë. Nëse nuk trajtohet, një pacient mund të ketë nevojë ti vendoset aparati për frymëmarrje (ventilator) për disa javë dhe mund ti imponohet kujdesi intensiv mjekësor. Botulizmi I të miturve trajtohet me globulin imunitare, e cila është e ngjashme me kundërhelmin e njohur. Shumica e rasteve të botulismit shërohen me kujdes të duhur mjekësor.

Nëse unë zhvilloj simptoma, çfarë të bëj?
Nëse ju zhvilloni ndonjë nga simptomat e mësipërm, ju lutemi kontaktoni mjekun tuaj ose spitalin tuaj lokal menjëherë për vlerësim. Ju lutemi pas kësaj mbani ndonjë ushqim që mendoni se është I kontaminuar për testim.

Botulizmi mund të parandalohet?
Të gjitha ushqime të konservuara dhe të ruajtura duhet të jenë të përpunuara siç duhet dhe të përgatitura mirë. Personat që bëjnë pregatitjen në kuzhina të mëdha, menza, konvikte, restorante etj. duhet të ndjekin procedura të rrepta higjienike për të reduktuar ndotjen e ushqimeve. Sepse toksina c.botulism shkatërohet nga temperaturat e larta, personat që hanë në shtëpi ushqime të konservuara duhet të konsiderojnë ata të ziera nëse ushqimet zihen për 10 minuta përpara se të hahen atë për të qenë të sigurt. Kontejnerët fryrë nuk duhet të hapen dhe ushqime me një erë të pazakontë nuk duhet të hahen ose të shijuar edhe. Ushqimet e konservuara me kapak të fryrë duhet të hidhet urgjentisht. Burimet e identifikuara të botulismit tel të miturit të tilla si mjalta, nuk duhet të ushqyer foshnjat nën 1 vit të vjetër.

Përshtati dhe përktheu: Dr. Visar Xhaferi
Marrë nga: health.ny.gov/

Tags: