Domingo, 15/9/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

BISHTAJAT E SENES – LAKSATIVI I DUHUR PER GJENDJE KAPSLLEKU KRONIK

BISHTAJAT E SENES – LAKSATIVI I DUHUR PER GJENDJE KAPSLLEKU KRONIK

BISHTAJAT E SENES – LAKSATIVI I DUHUR PER GJENDJE KAPSLLEKU KRONIK

Sena e ka origjinën në Afrikën e Veriut, në Sudan, Somali dhe në Lindjen e Mesme e deri në Indi, preferenca ndaj saj rritet në rajonet që janë gjysmë-shkretëtirë, kultivohet intensivisht në Pakistan.Të dhëna shkencore: Cassia përmban glukozidet antrakinonike të njohura si senozide që i japin efektin purgantiv dhe laksativ, dhe në fakt kjo bimë përdoret kundër kapsllëkut.

Mënyra e marrjes: Sena eshte e disponueshme komercialisht në formën e tabletave, çajit bimor ose pudrës Perdorimi:Sena përdoret si purgativ dhe në kapsllëk atonik dhe hipoperistaltikën e zorrës së trashë, në disa raste të kapsllëkut akut dhe kur nevojitet një defekim i lehtë, për shembull, që të përgatitet zorrët për ekzaminim radiologjik, para operacionit kirurgjikal.Historia:Efektit laksativ të senës ju dha vlerë nga arabët, edhe pse ka të dhëna se që nga epoka e neolitit ishte kuptuar vlera e saj kundër kapsllëkut. Megjithatë, në Mesjetë, ishin arabët, ata që përdorën potencialin e tyre terapeutik, duke përsosur teknikat e distilimit, kristalizimit dhe filtrimit.Teksti i parë zyrtar, me vlerë ligjore, i përdorimit të barërave medicinalë në ilacce të pregatitura mbi bazën e recetave mjekësore, është i ashtuquajturi ”Nuovo ricettario fiorentino”, në 1499. Në mesin e bimëve që përmenden ishte edhe sena.

(Visited 59 times, 1 visits today)
Top