Segunda-feira, 1/3/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Bamje perime e dobishme

Bamje perime e dobishme

12592413_1016288025097663_6836263479478079027_n

Është perime shumë e përhapur që kultivohet kryesisht në vende të ngrohta me cikël njëvjeçar. Mendimet për origjinën e bamjes janë të ndryshme, që nga Amerika, Azia e Afrika, kurse si vend origjinë më shumë merret Abisina.

Është e ushqyeshme për njeriun, prandaj ka përdorim të madh në gjella.

Për shërim përdoren farat dhe fruta. Rritet rreth 2m dhe prodhon një frutë të gjatë disa këndor nga 8-20 cm. Bamja përmban: yndyrna, proteina dhe kripëra minerale. Gjithashtu konsiderohet edhe si perime me veti pastruese ndaj organizmit.

Konsumimi i saj ka efekt kundër diabetit, ndikon tek të sëmurët me reumatizma të ndryshme, kundër kapsllëkut, te problem me frymëmarrje, fshikëzën urinare, në arterie etj.

(Visited 260 times, 1 visits today)
Top