Domingo, 2/4/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Arrat ‘përmirësojnë shëndetin e lëngut spermatik “

Arrat ‘përmirësojnë shëndetin e lëngut spermatik “

arra
Konsumimi i rreth dy grushta arra në ditë përmirëson shëndetin e spermës te meshkujt e rinj, sugjeron një studim në revistën biologjia riprodhimit .

Forma e spermës, lëvizja dhe vitaliteti përmirësohet te meshkujt që shtojn arra në dietën e tyre gjatë 12 javëve.

Acidet yndyrore të gjetura në këto arra mendohet që kanë ndihmuar në zhvillimin e spermës. Nuk dihet nëse kjo do të ndihmojë në përmirësimin e fertilitetit mashkullor.

Rreth një në gjashtë çifte janë jopjellor, me 40 për qind prej tyre për shkak të faktorit mashkullor.

Dr Allan Pacey, lektor i moshuar në andrologji në Universitetin e Sheffield tha: “Është relativisht e lehtë për te arritur eufori në studimet si kjo, por nuk ka prova në rritje për të treguar se aspektet e dietës se një njeriu mund të ndikojnë në numrin dhe cilësinë e spermës prodhuar nga testikulat e tij. “

Studiuesit thonë se hapi tjetër është për të punuar me çifte të cilët janë të pranishëm në klinika te infertilitetit për të përcaktuar perzgjedhjen e meshkujve nën-pjellore , me cilësinë e spermës të dobët, me një dietë me arra për te rezultuar me sukses më të mirë konceptues.

“Citat”.
Arrat sigurojnë një burim të pasur me omega-3, ne kemi dyshuar që kjo mund të ketë qenë përgjegjës për përmirësimet e vëzhguara. “

Catherine Carpenter nga qendra UCLA për Ushqimin e Njeriut

Mendohet se infertiliteti tek burrat mund të jenë rezultat i prodhimit shume te paket te spermës, ose që spermatozoidet të kenë aftësi të dobët notimi, madhësie apo forme.

Shtesat e Arrës

Ky studim i përfshirë 117 meshkuj në mes moshave 21 dhe 35, të cilët u ndanë në dy grupe. Një grup shtuan 2.6 ons ( 75 gram) arra tëra-qëruara në dietën e tyre ditore.

Grupi tjetër vazhduan dietën e tyre të zakonshme, por shmangen hajen e pemëve të arrave. Të dyja grupet kanë ngrënë një dietë tipike te stilit perëndimore.

Autori kryesor, Prof Wendie Robbins nga Fusha e Shkolles të UCLA në Shëndetit Publik tha: “Ne gjetëm një përmirësim të rëndësishëm në parametrat e spermës në grupin që konsumuan arra.

Spermë të shëndetshme

“Njerëzit që nuk hanë pemë arrës nuk është parë asnjë ndryshim.”

Cilësia e spermës përmirësohet në aspektin e përqendrimit, vitalitet, lëvizjes, formës, dhe anomalive kromozomeve.

Dr Pacey tha: “Ky studim është ekzekutuar mirë dhe kritika ime e vetme do të ishte që njerëzit e testuar në krahun që hajn arra mund të kenë ndryshuar aspekte të tjera të sjelljes së tyre për të dhënë rezultatet e paraqitura në letër.

“Një test i mirë do të ishte për të prodhuar tableta me ekstrakte arre që duken identike me një placebo në mënyrë që studimi të ishte tërësisht i pa mashtrim.

“Përkundër kësaj, rezultatet e studimit tregojnë një përmirësim të vogël, por statistikisht të rëndësishme në shëndetin e spermës.”

Këto përfitime mund të jetë për shkak të acideve yndyrore në arra.

Bashkë-autor Catherine Carpenter, nga Qendra për UCLA Ushqyerit të Njeriut tha: “Arrat të sigurojë një burim të pasur veçanërisht të një acidi linolenic, një burim natyror bimor i omega-3, në cilin ne dyshojm që mund të ketë qenë përgjegjës për përmirësimet e vëzhguara. “

Në studimin e arrave ishin furnizuar nga Komisioni Arrave Kaliforni dhe studim u financua nga Fusha Shkollore UCLA të Qendrës së Shëndetësisë Publike për Shëndetin në Punë dhe Mjedis.

Nga Anna Marie Lever Gazetare e Shëndetësisë
Përshtaten: HaNa