Domingo, 29/1/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Argumente nga Kurani i nderuar per ndikimin e syrit

Argumente nga Kurani i nderuar per ndikimin e syrit

Argumenta nga Kurani i nderuar per ndikimin e syrit

Ajeti 67-68 sure Jusuf)

67. Po ai (Jakubi) tha: “O bijt e mi, mos hyni (në Egjipt) për një derë, po hyni nëpër dyer të ndryshme. Unë nuk mund të largoj prej jush asnjë send nga caktimi i All-llahut, vendimi nuk është i tjetërkujt vetëm i All-llahut, vetëm Atij iu kam mbështetur dhe vetëm Atij le t’i mbështeten ata që besuan.
68. Dhe ata hynë ashtu si i porositi babai i tyre, po ajo nuk ishte gjë që do t’u ndihmonte asgjë nga caktimi i All-llahut, përveç një dëshire të Jakubit që e kishte në vete dhe e kreu. Po ai (Jakubi) ishte i dijshëm për të, ngase Ne e kemi mësuar për atë, por shumica e njerëzve nuk e dinë.

Ka then ibn kethiri rahimuallah ne komentin e ketyre ajetetve Allahu na lajmeron neve per jakubin a.s se ai I urdheroi bijte e tij kur bashke me vellane e tyre benjaminin I pergatiti per te hyre ne egjypt qe te mos hynin te gjithe nga nje dere port e hynin nga dyer te ndryshme.Sic tha Ibn Abasi Muhamed ibn kabb muxhahidi ed-dahak katade dhe suddi.Ai u frikesau se mos ata I godiste syri sepse ata ishin te bukur dhe me emer te mire.
Dhe syri eshte I vertete dhe rrezon kaloresin nga kali e thenia “Unë nuk mund të largoj prej jush asnjë send nga caktimi i All-llahut, vendimi nuk është i tjetërkujt vetëm i All-llahut, vetëm Atij iu kam mbështetur dhe vetëm Atij le t’i mbështeten ata që besuan”

Tregon porosia qe u dha dhe se ruajtja nga keto gjera nuk e tregojne percaktimin e Allahut e Allahu nese do dicka ajo nuk e ndryshohet e nuk ndalohet.

Ajeti 51 kalem
51. E ata që nuk besuan gati sa nuk të zhdukin ty me shikimet e tyre, kur e dëgjuan Kur’anin, e (nga inati) thanë: “Ai është i marrë!”

Tha ibn kethiri se ka then Ibn Abasi dhe Muaxhahidi etj se fjala “ Do te zhdukin me shikimet e tyre “ dmth do te hanin ne sy se te kishin cmire nga urretja e tyre nese nuk do ishte mbrotja e Allahut prej tyre.Ky ajet eshte argument se ndikimi e goditja e syrit eshte e vertet me lejen e Zotit sic eshte transmetuar ne shume hadithe te tjera.