Segunda-feira, 29/5/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Apendiciti – Ndezja e zorrës së verbër (qorre)

Apendiciti – Ndezja e zorrës së verbër (qorre)

apendiksi
Apendiciti është inflamacion(ndezje) i apendiksit (‘zorrës qorre-njihet ne popull”), e cila është një zgjatim i vogël në fillim të zorrës trashë. Kjo është më e zakonshme në mesin e fëmijëve se sa te rriturit.

Te kafshët, apendiksi luan një rol jetik në zberthimin dhe tretjen e materies bimore. Por kjo duket të jetë i ‘tepërt’ te njerëzit dhe ne mund të jetojnë mjaft mirë për fat pa të.

Çfarë e shkakton atë?

Apendiciti mund të shkaktohet nga infeksioni ose nga diçka (për shembull, një drockë e forcuar e fekaleve) duke bllokuar apendiksin.

Nuk është e qartë përse ndodh infeksioni, por një teori sugjeron se bakteret që gjenden zakonisht në zorrë pushtojne murin e apendiksit, si pasojë e dobësojn mbrojtjen e trupit, për të shkaktuar inflamacion dhe infeksioni.

Kush është i prekur?

Apendiciti mund të ndodhë në çdo moshë, por kjo është më e zakonshme në mesin e fëmijëve.

Cilat janë simptomat?

Fëmija zakonisht përshkruan dhimbjen forme kolikash(shtrengimesh) në qendër të barkut që vijn dhe shkojn. Dhimbja më pas zhvendoset në fossa ilaka (buzë e poshtme jashtë barkut) në anën e djathtë dhe bëhet më keq.

Humbja e oreksit dhe nganjëherë ndodhë vjellja , edhe pse është mjaftë e rrallë . Mund të jape kapsllëk ose diarre.

Fëmija do të jetë me ethe dhe mund të tregojë një gjuhë të thatë dhe si gëzof, fytyrë skuqur dhe qëndron i shtrirë, duke marrë frymë cekët për shkak të dhimbjes.

Ndonjëherë simptomat nuk janë tipike dhe apendiciti duhet të konsiderohet kur ka dhimbje të rënda ose të vazhdueshme të barkut – dhe të merrni këshilla mjekësore.

Diagnoza leht gabohet dhe gati gjysma atyre të operuarve janë gjetur që s’kan apendicit. Ajo mund të ngatërrohet me helmim nga ushqimi, adenitis mesenteric (inflamacion i nyjave limfatike në bark) dhe infeksionet urinare.

Çfarë është trajtimi?

Telefononi mjekun tuaj nëse fëmija juaj ka dhimbje të forta, dhe mos i jepni atyre diçka për të ngrënë ose pirë. Kirurgji urgjente për të hequr apendiksin (quhet appendicectomy) është e nevojshme para se të pëlcet ose perforon.

Nëse ajo pelcet, qelbi infektive derdhet në bark, e cila mund të çojë në peritonit (inflamacion i mbshtjellsit të barkut). Kjo mund të rezultojë në dëme afat-gjatë, të tilla si infertilitetit tek gratë.

Trajtimi me antibiotikë, qetësues, dhe lëngje intravenoze nganjëherë ofrohen.

Shumica e fëmijëve shërohen nga të pasurit e apendicitit të hiqur brenda pak ditësh. Komplikime të tilla si një abscesit ose peritonit herë pas here ndodhin. Telefononi mjekun tuaj nëse ju jeni të shqetësuar në lidhje me fëmijën tuaj pas operacionit.

Dr Rob Hicks
Përshtaten: HaNa

**Vërejtje-

Të gjitha përmbajtjet brenda faqes facebook ‘Mjekesia Islame’ janë dhënë vetëm për informacion të përgjithshem, dhe nuk duhet të trajtohet si një zëvendësim për këshilla mjekësore të mjekut tuaj apo çfarë do kujdesi tjetër shëndetësor profesional. ‘Mjekesia Islame’ nuk është përgjegjës për çfarëdo diagnoze të bërë nga një përdorues të bazuar në përmbajtjen e internetit në faqen ‘Mjekesia Islame’