Terça-feira, 14/7/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Anemia? Lodhja? Depresioni? Frymëmarrje e shpejtë? … Shih se çfarë vitamina ju mungon

Anemia? Lodhja? Depresioni? Frymëmarrje e shpejtë? … Shih se çfarë vitamina ju mungon

Vitamina B12, e njohur edhe si kobalamin, është një vitaminë e tretshme në ujë. Është e nevojshme për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e një sistemi nervor të shëndetshëm, formimin e ADN-së dhe formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Mangësia e vitaminës B12 mund të çojë në një gjendje të njohur si anemi megaloblastike.

Mangësia e vitaminës B12
Mungesa e vitaminës B12 ndodh kur trupi nuk mjafton ose nuk mund të thithë sasinë e vitaminës që ka nevojë. Shumë njerëz mbi moshën 50 vjeç humbasin aftësinë për të absorbuar vitaminën B12 nga ushqimi dhe këshillohen ta marrin atë përmes shtojcave. Grupet e rrezikut gjithashtu përfshijnë vegjetarianët, sepse burimi më i mirë i B12 është pikërisht mishi. Veçanërisht i madh është rreziku i vegjetarianëve që nuk konsumojnë fare produkte me origjinë shtazore. Foshnjat, nënat e të cilëve janë vegjetarianë, mund të vuajnë nga mungesa e vitaminës B12.

Edhe pse ky fenomen zhvillohet ngadalë, mund të lindin probleme serioze si:

Dobësi, lodhje dhe mungesë energjie ose marramendje;
Diarre ose kapsllëk;
Ulja e përqendrimit;
Ritmi i përshpejtuar i zemrës dhe frymëmarrja e shpejtë;
Gjuha e inflamuar ose gjakderdhje të mishit të dhëmbëve;
Lëkura e zbehtë dhe e verdhë;

Nëse nuk i kushtoni vëmendje kësaj gjendjeje, mungesa e gjatë e vitaminës B12 mund të çojë në dëmtimin e qelizave nervore dhe të shkaktojë disa probleme më serioze si:

Depresioni;
Halucinacioneve;
Humbja e bilancit;
Konfuzion dhe probleme të rënda të kujtesës;
Ngurtësi ose ndjesi shpimi gjilpërash të duarve dhe këmbëve.
Përkthim:shendeti.info

(Visited 843 times, 1 visits today)
Top