Domingo, 25/9/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Agjërimi rregullon të rrahurat e zemrës

Agjërimi rregullon të rrahurat e zemrës

agjerimi
Hulumtimet e shumta rreth agjërimit dhe shëndetit, dita-ditës po nxjerrin në pah dobitë shëndetësore të tij. Do të përmendim shkurtimisht disa nga dobitë shëndetësore të agjërimit, duke lënë pa përmendur shumë të tjera në këtë artikull të shkurtër. Ajo që duhet theksuar këtu, është që agjërimi ndikon edhe në shëndetin mendor edhe në atë fizik të agjëruesit.
Qendra Emergjente e Spitalit Numune në Ankara, ka bërë evoluimin e pacientëve me sëmundje akute koronare gjatë viteve 1991-1997 dhe ka ardhur në përfundimin se këto sëmundje janë shumë më të rralla në Ramazan sesa jashtë tij. Kjo ndoshta për arsye se zemra e agjëruesit pas drekës punon më ngadalë, dhe llogaritet që brenda një dite zemra e një agjëruesi të rrahë 15 000 herë më pak se zemra e një joagjëruesi. Për arsye se në traktin digjestiv nuk ka ushqim për t’u tretur dhe i gjithë trakti ndodhet në një çlodhje të lehtë pasdite, bashkë me të as zemra nuk ka nevojë të pompojë shumë gjak drejt këtij trakti. Po ashtu, një dietë pa ujë bën që organizmi ta kondensojë ujin që ka, dhe po ashtu ta zvogëlojë edhe sasinë e gjakut që dërgon në veshka. Krahas mungesës së ushqimit në traktin digjestiv, këtij trakti i mundësohet një ripërtëritje e qelizave të epitelit, të cilat kanë një jetë mesatare prej 30 ditësh. Ndërkohë që edhe mëlçia kalon në një gjendje të relaksuar për arsye të mungesës së ushqimit të vazhdueshëm në traktin digjestiv. Fatmirësisht, mëlçia nuk pushon së punuari dhe së detoksifikuari organizmin nga substancat toksike, ngase, po të pushonte 24 orë, atëherë organizmi do të shkatërrohej nga substancat toksike që qarkullojnë në të.

Bernard Tahirbegolli

(Visited 59 times, 1 visits today)