Sexta-feira, 24/5/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

A është fëmija im autik? Si të dalloni shenjat e para të autizmitA është fëmija im autik? Si të dalloni shenjat e para të autizmit

Përgatiti: Ilma Lamçe

Autizmi është çrregullim i trurit, është paaftësi zhvilluese e cila ndikon në mënyrën se si personi komunikon dhe sillet me njerëzit rreth tij. Disa persona të prekur nga ky çrregullim mund ta drejtojnë botën e tyre, disa kanë aftësi mahnitëse, e disa tjerë kanë problem edhe të flasin. Autizmi prek 1 në 68 fëmijë.

Shkaku apo shkaqet e autizmit janë ende të panjohura, por studimet tregojnë që faktorët gjenetik janë me rëndësi.

Karakteristikat e autizmit

-Nuk ka lidhshmëri
Fëmijët zakonisht bëjnë çmos që të tërheqin vëmendjen e personave të tjerë. Ata buzëqeshin, lëvizin këmbët dhe duart. Një fëmijë që nuk bën përpjekje për të komunikuar me të tjerë, mund të jetë autist.

-Nuk belbëzojnë
Fëmijët fillojnë të belbëzojnë që para se të bëjnë një vjecc, nëse fëmija juaj nuk e bën ende atëherë ai mund të jetë autist ose të ketë një problem të ngjashëm.

-Nuk njohin emrat
Fëmija në moshën gjashtëmuajshe, kthen kokën kur dikush e thërret në emër. Nëse fëmija ju injoron ose ju shikon rrallë kjo është një shenjë paralajmëruese.

-Nuk buzëqeshin
Nëse fëmija nuk ua kthen fare buzëqeshjen apo të qeshurat, kjo gjë është shqetësuese.

-Vendosja e lodrave në mënyrë të çuditshme
Fëmijët autist shpesh bëjnë gjëra të çuditshme me lodrat e tyre, pa ndonjë kuptim apo dobi.

-Lëvizja e duarve
Lëvizja e shpeshtë e duarve pa ndonjë arsye të veçantë është shenjë paralajmëruese e autizmit.

-Ecja në gishtërinj
Fëmijët autistë ecin në majë të gishtave pothuajse gjatë gjithë kohës./Shendeti.com.al

(Visited 25 times, 1 visits today)
Top