Segunda-feira, 11/12/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

A i keni ditur?

A i keni ditur?

venat

A e dini !?

EL-RAZI ESHTE I PARI QE SHKROI NJE LIBER MBI SISTEMIN E VENAVE DHE TE VALVOLAVE TE TYRE

Qe ne shek. 10 el-Razi shkroi nje liber mbi sistemin e venave, duke pershkruar keshtu shume sakte funksionin e tyre dhe te valvolave te tyre. Ibn en-Nefs dhe Ibn el-Kuf (shek. 13) sollen dokumente te plota qe flisnin per qarkullimin e gjakut duke pershkruar shume qarte fiziologjine e zemres dhe funskionimin e valvolave te saj, 300 vjet para Harveit.

A e dini !?

EL-BIRUNI SHKENCETARI I PARE I MADH I BOTES

Shkencetari musliman El-Biruni (v. 1050) ishte i pari eksperimentues i madh i botes. Ai shkroi me teper se 200 libra, shume nga te cilet diskutojne eksperimentet e tij te sakta. Kontributi i tij ne shkenca te ndryshme qe arrin deri 13 mije faqe e tejkalon ate qe u shkrua nga Galileo bile edhe Njutoni te mbledhura bashke

 

A e dini !?

EKSPERIMENTET E PARA KIMIKE U KRYEJTEN NGA NJE GRUP SHKENCETARESH MUSLIMAN

Nje grup i tere kimistesh muslimane, si ar-Razi, el-Xhabr, el-Biruni dhe el-Kindi kryen eksperimente kimike rreth 700 vjet perpara Robert Bolit.
Duranti shkruan se muslimanet futen metoden eksperimentale ne kete shkence. Ndersa Humbolt i konsideron muslimanet si themeluesit e kimise.

A e dini !?

OPERACIONET E PARA ME ANASTEZI U KRYEN NGA KIRURGET MUSLIMAN TE SPANJES

Ne Spanjen Islamike ez-Zahravi dhe Ibn Zuhr bashke me disa kirurge te tjere muslimane, kryen qindra operacione me te tille anestezi qe behej me perdorimin e garzave te lagura me narkotike dhe qe vendoseshin ne fytyre.

Keto operacione u kryen 600 vjet perpara amrikanit C.W.Long i cili pretendonte se ishte i pari qe ka shpikur operacionet me anestezi.

@include "";