Quarta-feira’, 30/9/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

8 sekretet për një kujtesë të fortë

8 sekretet për një kujtesë të fortë

Nëse ju jeni në mesin e atyre njerëzve të cilët thjesht nuk mund të mbani mend detaje të vogla, vazhdimisht bëjnë pyetje për të ndjekur, dhe nuk mund të mbani mend emrat e njerëzve që keni takuar, apo detaje në libra dhe filma, ju duhet të dini se kjo është diçka që ju mund ta përmirësoni.

Në 1870, Hermann Ebbinghaus, një psikolog gjerman, u interesua në kujtesën e njeriut dhe vendosi për të kryer eksperimente për të studiuar atë. Ai zhvilluar shkencërisht metoda të besueshme eksperimentale për matjen sasiore të kujtesës.

Gjetjet HS krijuan ‘Kurbën eharresës”, ose shkallë në të cilën ne fillojmë të harrojmë informacion të ri. Ai zbuloi harrojmë një sasi të konsiderueshme të informacionit në 20 minuta; dhe më shumë se gjysma e materialit pakuptimta brenda një ore.
Ai harroi 2/3 e materialit të mësuar brenda një dite, por pjesa tjetër ka mbetur në kujtesën e tij. Kjo do të thotë se në qoftë se informacioni zgjat për një ditë, ai është memorizuar përgjithmonë.

Ai gjithashtu doli me një tjetër teori, Efekti ndarës, e cila pohon se ne mësojmë më lehtë dhe më mirë kur ne të studiuar informacionin më shumë herë, spaced nga mbi një periudhë të zgjatur.

Për shembull, në qoftë se ju studioni një fjalim një javë para ngjarjes, ju do ta mësoni më mirë se sa ta mësoni atë 1 natë më parë. Megjithatë, ky është rasti për informacionin që ju dëshironi ta ruani në kujtesën tuaj afatgjatë.

Ky psh është një shpjegim i mirë i Teknikes përsëritës:

Ruajtja e informacionit per nje kohe te shkurter:
1. Përsëritja Menjëherë pas mësimit
2. Përsëritja Pas 15-20 minuta
3. Përsëritja Pas 6-8 orësh
4. Përsëritja Pas 24 orësh

Ruajtja e informacionit per nje kohe te gjate:
1. Përsëritja Menjëherë pas mësimit
2. Përsëritja Pas 20-30 minuta
3. Përsëritja Pas 1 ditë
4. Përsëritja Pas 2-3 javësh
5. Përsëritja Pas 2-3 muajsh

Megjithatë, në qoftë se ju ende harroni ditëlindjet e ato tuaj të dashur, dhe nuk mund të bëni pazar pa një listë ushqimore, këshilla e mëposhtme do të jetë ndihmë e madhe:

Ju duhet që fillimisht të kuptojnë se çfarë ju jeni të mësuarit në mënyrë që të jenë në gjendje të kujtojnë informacion nga kujtesën tuaj.
Ju duhet të keni prioritetet dhe mësuar përmendësh gjërat më të rëndësishme të parë.
Efekti Pozicionimi serial tregoi se ne lehtë përmendësh gjëra mësuar në fillim dhe në fund.
Kur të mësuar një gjuhë të huaj, për të zgjeruar fjalorin tuaj të lehtë, fjalët e lidhin me fjalët që ju tashmë e dini.
Ne kujtojmë opposites e lehtë, kështu që kur përvetësuar fjalor të ri në një gjuhë tjetër, të mësojnë opposites së bashku, si fjalët për ditën dhe natën.
Kur të mësuar diçka, kujtoj dhe të përdorin gjuhën e trupit, pasi kjo do të stimulojë kujtesën e muskujve dhe ju do të lehtë të mbani mend dhe mbas kësaj.
Përdorni fjalët ‘gozhdë’, do të thotë që ju të gozhdë një mësuar gjë në një tjetër, dhe kjo ju ndihmon për të kujtuar informacionin e lidhur me “gozhdë;
Teoria ndërhyrje tregon se kujtimet e ngjashme mund të përziera së bashku. Prandaj, herë pas here kaloni temat kur kujtuar gjëra.
Pra, të gjithë ju duhet të bëni tani është vetëm për të kujtuar këto gjëra dhe ju kurrë nuk do të harroj asnjë përsëri!

Burimi: theheartysoul.com
©gatuajshendetshem/përktheu m.c./

(Visited 117 times, 1 visits today)
Top