Quinta-feira, 8/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

8 orë apo më shumë në kompjuter, shkaktojnë ishiasin !?

8 orë apo më shumë në kompjuter, shkaktojnë ishiasin !?

ishias

8 orë apo më shumë në kompjuter, shkaktojnë ishiasin !?

Tetë orë apo më shumë të kaluara duke punuar në kompjuter, kohë të pamjaftueshme për t’i kushtuar kujdes trupit tonë dhe niveli i ulët i aktivitetit trupor konsiderohen shkaktarët më të shpeshtë të kësaj sëmundjeje.
Ishiasi (lumboischialgia) ka të bëjë me nervin më të gjatë të trupit të njeriut, i cili është i trashë sa gishti i madh i dorës. Përbëhet nga pesë nerva të vegjël dhe shtrihet nga pjesa e poshtme e boshtit kurrizor, nga ana e prapme e prapanicës dhe nga ana e prapme e këmbëve deri te shputat. Çfarëdo trysnie që të krijohet në të, shkakton irritim dhe mund të shkaktojë dhembje. Dhembja fillon në pjesën poshtme të shpinës dhe përhapet, por mund të shfaqet edhe në nëngjunjë apo në pulpë, ku edhe është më e shfaqur. Personat kanë vështirësi edhe me lakimin e këmbëve në gjunjë, por dhimbja mund të shfaqet madje edhe në këmbën tjetër.

Ishiasi mund të shkaktojë dhembje të buta, të cilat mund të kontrollohen me marrjen e analgjetikëve, mirëpo dhembjet mund të bëhen edhe shumë më të mëdha dhe ta detyrojnë pacientin ditë të tëra të qëndrojë në shtëpi. Andaj kujdes mos e teproni !

Shkaktaret tjere..

1)Nese ngrini pesha te renda ose pa ndonje renieje apo rreshqitjeje.
2)Gjate pleqerise si pasoj e dobesimit te disqeve.
3)Nese kryeni nje pune te vazhdueshme ne nje pozicion te keq per belin dhe te mbingarkuarit e kesaj zone (sforcimi).
4)Dobesia e muskujve dhe pesha e rende trupore
5)Hedhja ose kercimi
6)Kapercimi i pengesave
7)Levizja e menjehershme dhe e pakontrolluar
8)Kollitja ose teshtitja
9)Perkulja per te lidhur kepucet
10)Kur muskulatura e trupit gjendet e lire
11)Sforcimi fizik i pakontrolluar. Andaj kujdes !

Këshilla praktike:
-20-40 vjeç, është mosha te të cilët shfaqen më shpesh dhimbjet e nervit shiatik.
-90 për qind, e të sëmurëve që vuajnë nga kjo dhimbje mund të shërohen duke i bërë masazhe këmbës.
-6 muaj, është koha që duhet të kalojë, më pas i sëmuri mund ta ketë të domosdoshme operacionin.
-Përdorni 2 aspirina çdo ditë, pasi parandalon rishfaqjen e dhimbjeve.
-Gjatë kohës që jeni duke parë TV mbani këmbën lart duke vendosur një jastëk poshtë saj.
-Kur keni dhimbje qëndroni shtrirë për 3 ditë në një krevat të fortë.
-Mos ngrini pesha të rënda, apo të bëhen lëvizje të sforcuara, pasi ngacmon nervin.
-Këshillohet të evitoni qëndrimet në karrige ose kolltukë shumë të butë.
-Mbani një dietë të pasur me fruta perime.
-Përdorni korse në mënyrë që beli të mos përkulet, për të mos ngacmuar nervin.
-Mjekët këshillojnë bërjen e kompresave me ujë të ftohtë ose akull të këmbës që ju dhemb.

Tags: