Quinta-feira, 17/6/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

5 MËNYRA SI TË PARANDALONI ALERGJINË TEK FËMIJËT

5 MËNYRA SI TË PARANDALONI ALERGJINË TEK FËMIJËT

5 MËNYRA SI TË PARANDALONI ALERGJINË TEK FËMIJËT

Keni dëgjuar në lidhje me numrin në rritje të alergjive ushqimore tek fëmijët: incidenca është rritur me 50% në mes të 1997 dhe 2011, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.Ndërsa nuk ka asnjë konkluzion pse alergjitë janë në rritje, një studim i kohëve të fundit krahasuar me dietat e foshnjave me alergji ushqimore me ato të foshnjave që nuk kanë alergji konfirmon disa mënyra për të zvogëluar rrezikun e fëmijës suaj. Lexo më poshtë në bebja.com për gjetjet dobishme të studimit të publikuar në Pediatrics, plus disa këshilla klasike për parandalimin e alergjive.

Mos i nisni ushqime të ngurta para se fëmija juaj të jetë 17-javësh.

Foshnjat që hajnë ushqime të ngurta para 17-javëve kishin më shumë gjasa për të zhvilluar alergji ushqimore se sa ata që nuk ishin ekspozuar ndaj ushqimeve te ngurta deri vonë, sipas studimit. “Gjetjet tona sugjerojnë 17 javë, është një pikë e rëndësishme e kohës kur duhet të nisë prezantimi i bebeve me ushqimet e ngurta,” shkruajnë hulumtuesit.

Vazhdo me gji.

Shpesh nënat e ndalojnë ushqyerjen me gji sapo fillojnë futjen e ushqimit në dietën e fëmijës. Studimi gjithashtu arriti në përfundimin se dhënia e gjirit ka një efekt mbrojtës kundër alergjive gjatë kohës që qumështi i lopës ishte futur në dietat e foshnjave. Pse? Qumështi i gjirit është i njohur për aftësitë që ka për të rregulluar funksionet e sistemit imunitar.

Limitoni ushqimet e paketuara.

Një studim tjetër i kryer nga të njëjtët studiues gjeti se foshnjat që kanë ngrënë më shumë fruta dhe perime, dhe më pak ushqime të përpunuara, kishin më pak gjasa për të zhvilluar alergji nga koha që ata ishin 2-vjeç. Studimi u botua në Gazetën e Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike.

Fusni në dietë ushqime të reja të paktën katër ditë larg.

Duhet ta prezantoni fëminën me ushqime të reja të paktën 4 ditë larg, që pastaj të shikoni me kujdes për simptoma, të tilla si një skuqje të lëkurës, bllokimet e pashpjegueshme, puçra, ënjtje, kruarje, të vjella ose vështirësi në frymëmarrje. Fëmija juaj ka një shans më të mirë që të mos e zhvillojë një alergji ushqimore në qoftë se ju e identifikoni atë në fillim dhe për të shmangur ekspozimin e përsëritur. Disa ekspertë rekomandojnë heqjen dorë nga qumështi i lopës deri në moshën një vjeç, vezët deri në 2 vjeç dhe arrat e prodhimet e detit deri në 3 vjeç. Por mbani mend se kërkimet e fundit tregojnë se prindërit priren të mbivlerësojnë në mënyrë dramatike ndjeshmërinë e ushqimit në foshnjat e tyre. Nëse ju dyshoni se ka një problem, diskutojeni me pediatrin tuaj ose një allergist para se të vendosni të eliminoni ushqimin.

Kontrolloni përbërësit në etiketa për vaj kikiriku

Nëse ju keni një histori familjare të alergjisë nga kikiriku, kontrolloni etiketat e çdo produkti, jo vetëm ato që hahen por dhe të kremërave dhe shampove apo letrat e laguara me të cilat mund të fshini lëkurën delikate të fëmijës tuaj. Sipas një studimi në Gazetën angleze të Mjekësisë , duke përdorur produkte që përmbajnë vaj kikiriku në lëkurë mund të jetë një arsye për rritjen e prevalencës së alergjive ndaj kikirikut tek fëmijët.

 
(Visited 127 times, 1 visits today)
Top