Quinta-feira, 20/6/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

XinxifjaXinxifja

Xinxifja
Zizyphus jujuba Blanco1.59-cropped.jpg
Ziziphus jujuba
Klasifikimi shkencor
mbretëria:Bimë
ndarja:Magnoliophyta
klasa:Magnoliopsida
rendi:Rosales
familja:Rhamnaceae
gjinia:Ziziphus
lloji:Ziziphus jujuba
Emërtimi shkencor:Ziziphus jujuba

Fruti i pjekur i xinxifes

Xinxifja është një pemë e vogël ose shkurre gjetherënëse që arrin një lartësi prej 5-12 metra, zakonisht me degë me maje të mprehtë. Gjethet janë të gjelbra me shkëlqim, ovale, 2-7 centimetra të gjata dhe 1-3 centimetra të gjera, me tre venave të dukshme, dhe buzë të dhëmbëzuar imët. Lulet janë të vogla, me pesë petals të verdhënë të gjelbër që s’bien në sy. Fruti është i ngrënshëm, oval, 1,5-3 centimetra i gjatë. Kur është i papjekur ai është i lëmuar e i gjelbër duke filluar të marre ngjyrë kafe, ndërsa i pjekur ai ka ngjyrë kafe në purplish të errët dhe me rrudha. Fruti i xinxifes ka një bërthamë të vetme të ngjashme me atë të ullirit.

Xinxifja

Xinxifja njihet edhe me emrat Hide apo Ide.

Ky frut përdoret në Kine dhe Kore për të lehtësuar stresin, si antimykotik, antibakterial, antulcer, antioksidant, lufton konstipacionin (bllokimin e zorrës se trashe), kronik etj.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Top