Domingo, 2/4/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Semundja shpirterore, çka eshte, çka shkakton?

Semundja shpirterore, çka eshte, çka shkakton?

1. Semundja shpirterore, çka eshte, çka shkaketon !?

Semundja eshte dy llojesh: semundje e shpirtit dhe semundje e trupit, sepse edhe njeriu eshte i perbere nga keto dy elemente, nga shpirti dhe nga materia. Nuk e askush qe ka logjike, se semundja e shpirtit eshte me e rende se semundja e trupit, me e rrezikshme se ajo dhe shkak per shume semundje te trupit.

Shkenca materialiste i njeh mire semundjet e shpirtit, por i interpreton ato me interpretim material dhe kerkon per to mjekime materiale! Por ky eshte nje gabim trashanik, qe rrjedh nga kokefortesia, kryeneçesia e mendjemadhesia; mosbesimi tek Krijuesi dhe mosperulja para Tij dhe ligjeve te Tij, sepse shkenca kerkon te beje veten zot, qe shpik e krijon, qe zoteron e mbikqyr! Por ku eshte ajo prej kesaj?! Sa semundje te thjeshta jane jashte mbikqyrjes se shkences? Sa e sa semundjeve nuk u dihet shkaku nga ana shkencore?!

Por ne falemiderojme Allahun e Madheruar i Cili ka zbritur Islamin dhe na ka udhezuar ne te, sepse Allahu thote: 
“Ne nuk kemi neglizhuar asgje ne Liber (Kuran)!” [El En’am, 38], ndersa Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: 
“Allahu nuk ka zbritur semundje, veçse ka zbritur edhe sherim per te.” [Buhariu, 5246].
Semundja fizike ka lidhje te drejtperdrejte me semundjen shpirterore, dhe njeriu nuk mund te kete shendet te plote veçse me shendetin e shpirtit dhe te trupit. Shumica e semundjeve te trupit kane shkak kryesor semundjen e shpirtit, keshtu qe shendetit shpirteror i duhet kushtuar perkujdesje e veçante. Por, shendeti i shpirtit, eshte gabim i madh qe te mjekohet me metoda mjekesore dhe nga mjeku shkencor materialist, sepse kjo do te ishte shkaterrim shpirteror dhe fizik per njeriun, sepse eshte njesoj sikur muratori te beje nje operacion ne zemer! Semundja e shpirtit e ka ilaçin te mjekimi qiellore, mjekim te cilen Allahu ua ka shpallur pejgamberve te Tij, dhe e vulosi ate me dergimin e Pejgamberit te fundit, Muhamedit (salallahu alejhi ue selem) dhe me Kuranin qe i shpalli atij, i cili eshte i ruajtur deri ne diten e Kiametit. Pra, sherimi i shpirtit eshte sherim hyjnor, nga Krijuesi i njeriut dhe i shpirtit te tij.*** Çka eshte semundja shpirterore?Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: “Ne trup gjendet nje copë mishi e cila kur eshte ne rregull, i gjithe trupi eshte ne rregull dhe me prishjen e saj, prishet i gjithe trupi. Ajo eshte zemra!” [Muslimi]. Nuk eshte per qellim ketu “zemra” si organ i trupit te njeriut, por ato gjera qe lidhen me zemren prej besimit dhe puneve te zemres, si dashuria e urrejtja, shpresa e frika, gezimi e merzitja, pelqimi e nxehja, mahnitja e neveritja. D.m.th. emocionet e njeriut ne pergjithesi dhe ndienjat e tij. Prej ketu, semundja shpirterore eshte çrregullim ne zemer dhe ne punet e zemres, dhe prej tij shkaktohen çrregullime ne sistemin nervor te dhembshmerise, i cili komandon nje sere procesesh te disa organeve te trupit te njeriut, si rrahjet e zemres, tensionin e gjakut dhe tretjen, procese shume te rendesishme ne jeten e njeriut. Po keshtu, gjendrat mbi veshkore kane lidhje direkte me sistemin nervor te ndjeshmerise (i cili hyn ne ato sisteme qe quhen vetevendosese, te cilat njeriu nuk mund t’i komandoje me deshiren e tij), dhe keto gjendra, ashtu si edhe sistemi nervor i dhembshmerise, reagojne menjehere ndaj ndienjave dhe emocioneve te njeriut, duke prodhuar hormonet e stresit si : adrenalinë, noradrenalinë dhe kortizol.Përmes nervave të sistemit nervor të dhembshmërisë dhe hormoneve të stresit nga gjëndrat adrenale mbi veshka ndikohen një mori organesh të ndryshme dhe funksionesh të trupit:

*Zemra dhe enët e gjakutZemra rreh më shpejt dhe më fuqishëm në mënyrë që të pompohet më tepër gjak për tek ato organe që kanë nevojë për më tepër gjak gjatë stresit. Ndërkohë tkurren enët e gjakut dhe rritet aftësia e gjakut për t’u mpiksur (ngjizur, trashur). Kjo është njëfarë gatishmërie për rastin kur trupi do të pësonte lëndime të cilat do të shoqëroheshin me derdhje gjaku.

*Mushkëritë

Frymëmarrja bëhet më e shpeshtë dhe e thellë për të shtuar përqindjen e oksigjenit përmes gjakut në muskuj dhe organe të tjera.
Muskujt
Muskujt tkurren kur trupi bëhet gati për të luftuar me rrezikun apo për të ikur nga rreziku.

*Stomaku(lukthi) dhe zorrët

Gjaku rishpërndahet nga stomaku, zorrët dhe disa organe tjera për tek muskujt, zemra dhe mushkëritë. Stresi çliron gjithashtu acide yndyrore dhe sheqer që u japin energji muskujve dhe organeve. Gjithashtu shtohet përqindja e kolesterolit (yndyres) të dëmshëm.

*Sistemi imunitar i mbrojtjes

Në rastin e stresit kohëshkurtër përforcohet sistemi imunitar i mbrojtjes ndaj sulmeve. Por kur stresi vazhdon për një kohë të gjatë pa pasur mundësi trupi për të marrë vehten atëherë sistemi imunitar dobësohet.

*Hormonet

Stresi kohëgjatë bën që të tajiten (te leshojne lengje) përqindje të mëdha hormonesh të stresit ndërkohë që sasia e hormoneve seksuale dhe atyre të rritjes në gjak, ulet.
Stresi që kthehet shpesh, që është kohëgjatë apo i thellë është i dëmshëm dhe mund të sjellë sëmundje. Kjo ka të bëjë me hormonet e stresit në trup dhe me atë që sistemi nervor i dhembshmërisë mbingarkohet. Një shembull mbi gjendjet që kanë të bëjnë me stresin janë çrregullimet hormonale të cilat mund të çojnë në mbipeshë dhe në rritje të shtypjes së gjakut, ose në probleme me zemrën dhe stomakun.
Nëse stresi ndjehet mbizotërues dhe i pamundur për ta kontrolluar, atëherë krijohet një kundërveprim për të marrë arratinë. Njeriu ndjehet i varur nga të tjerët, i nënshtruar, i pashpresë, i shqetësuar dhe i molisur. Në këtë lloj kundërveprimi stresor rritet aktiviteti i trurit gjë që bën që të dërgohen hormone për tek gjëndrat adrenale mbi veshka. Gjëndrat adrenale mbi veshka rrisin prodhimin e kortizolit në trup, ndërkohë që prodhimi i hormonit gjinor testosteron, insulinës dhe hormonit të rritjes pakësohet. Në afat të shkurtër trupi merr më tepër energji në formën e sheqerit në gjak (glukozës) dhe acideve të lirë yndyrorë. Por mund të bëjë me kalimin e kohës që njeriu të ndjehet i pafuqishëm dhe t’i mungojnë energjitë, ta ketë të vështirë për të kujtuar gjëra dhe të përqendrohet.))

Verejtje: Vazhdon pastaj PJESA E DYTE