Quinta-feira, 19/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

10 Teknikat e Kujdesit të Fëmijës që Çdo Prind i Ri Duhet t’i Dijë

10 Teknikat e Kujdesit të Fëmijës që Çdo Prind i Ri Duhet t’i Dijë

Po aq sa një i porsalindur sjell gëzim, aq sjell një sasi të madhe përgjegjësie gjithashtu. Prindërit e rinj zakonisht kalojnë nëpër një rrugëtim të vështirë kur kujdesen për një fëmijë, që përfshin probleme si mungesa e gjumit, qetësimi i fëmijës dhe ushqyerja.
Jini të gatshëm për ndryshime drastike në stilin e jetës tuaj dhe mbani mend se buzëqeshja e parë e fëmijës suaj i bën vështirësitë në të cilat do të kaloni, t’ia vlejnë 100%.

Më poshtë gjeni një listë të gjërave që mund të jenë shumë të dobishme për prindërit e rinj.

1. Si të mbash një fëmijë
Kur foshnjat tona na dorëzohen fillimisht, shumica prej nesh nuk e dinë fare se si t’i mbajnë ato ende. Ekziston gjithmonë frika, sidomos për prindërit e rinj, që ju nuk po e mbani këtë foshnjë të vogël në mënyrën e duhur. Është shumë e rëndësishme që ta mbani me kujdes.
Qafa e fëmijës është pjesa më delikate dhe kur e merrni duhet të mbani dorën nën kokën e tyre. Meqenëse foshnja nuk mund të mbështesë fizikisht kokën e tyre vetë, detyra është e juaja për t’u siguruar që gjithmonë e mbani fëmijën drejt – njëra dorë nën kokë dhe tjetra nën ije.

Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm ndaj vendeve të buta në kokë të të porsalindurit. Prekja duhet të shmanget sa më shumë që të jetë e mundur. Për të siguruar mbrojtjen më të madhe dhe për ta bërë fëmijën të ndihet i sigurt, gjithmonë mbajeni atë pranë gjoksit tuaj.

2. Si duhet të kujdesen nënat për veten e tyre në 30 ditët e para
Tridhjetë ditët e para janë më të rëndësishmet. Sa më shumë gjëra që mendoni se po kaloni, ashtu është edhe foshnja që po sheh botën për herë të parë. Në këtë kohë, është e rëndësishme që nëna të kujdeset mirë për veten, në mënyrë që ajo të kujdeset për fëmijën në mënyrën më të mirë të mundshme.
Është e këshillueshme që nënat e reja të hanë mirë dhe shëndetshëm, veçanërisht nëse ato janë duke ushqyer me gji fëmijën. Gjumi është një tjetër problem i madh me të cilin përballen nënat e reja.
Zakonisht këshillohet që të flenë kur fëmija i tyre fle. Kjo do të sigurojë që ato të kenë gjumë të mjaftueshëm.

3. Si të mbështjellësh një fëmijë
Mbështjellja në mënyrën e duhur është çelësi i një fëmije të rehatuar dhe të qetë. Së pari, paloseni mbulesën në formë diamanti. palosni këndin e sipërm dhe vendoseni fëmijën në batanije.

Merrni njërën anë të mbulesës dhe kalojeni nëpër gjoksin e foshnjës, duke e futur skajin poshtë krahut. Tani merrni pjesën e poshtme të mbulesës, paloseni mbi këmbët dhe futeni pas shpatullave të fëmijës.

Pastaj, tërhiqni anën e mbetur të mbulesës mbi gjoksin e foshnjës dhe futeni poshtë shpinës së fëmijës. Sapo ta mbështillni saktë, mbajeni fëmijën pranë gjoksit. Meqenëse foshnja është tani mjaft komode, duhet të bjerë në gjumë më shpejt.

4. Si të ushqeni me gji një fëmijë
Ushqyerja me gji është shumë e rëndësishme, sidomos në ditët e para. Kjo mund të jetë një pengesë për nënën dhe nganjëherë edhe për foshnjën.

Meqenëse qumështi është burimi i vetëm i ushqimit dhe të ushqyerit për fëmijën në ditët e tyre të para të jetës, është e rëndësishme të bëni pyetje vazhdimisht rreth teknikës derisa të mësoni se si të ushqeni me gji në mënyrën e duhur.

Aq e thjeshtë sa mund të tingëllojë, ndonjëherë mund të jetë e komplikuar. Nënat e reja mund të përballen me një sërë problemesh si bllokimi i qumështit, furnizimi i ulët i qumështit, një fëmijë tepër llupës dhe infeksionet e gjirit.
Ka shumë pozicione mbajtjesh që mund të përdorni për të ushqyer me gji fëmijën (shih grafikun e mësipërm) dhe duhet të zgjidhni cilado që është më e rehatshme për ju dhe fëmijën.

Nëse keni një porsalindur gjumash që tenton të lodhet ndërsa pi gji dhe bie në gjumë, ne kemi një marifet për ju, thjesht gudulisni këmbët e foshnjës gjatë seancave të gjirit për t’i mbajtur ata zgjuar.

Kjo do të sigurojë që ata të mos bien në gjumë me stomak bosh.

5. Si të gromësijë dhe të jepni ndihmën e shpejtë për një fëmijë
Gromësima është thelbësore për ta mbajtur fëmijën rehat, sidomos në muajt e parë. Një fëmijë që ndihet rehat, nga ana tjetër, do të hajë mirë dhe do të fle shumë mirë.
Për të mundësuar gromësimën e një fëmije, mbajini ato në kraharor në një mënyrë që mjekra e tyre të mbështetet në shpatullën tuaj. Mos harroni të mbështetni mirë kokën dhe shpatullat e tyre. Tani fshijeni butësisht ose fërkoni shpinën e tyre derisa ata të gromësijnë.

Një tjetër metodë për të mundësuar gromësimën e një fëmije është fytyra poshtë në prehrin tuaj.
Ndërsa foshnja qëndron në këmbët tuaja, mbështetini mjekrën dhe nofullën me duart tuaja duke u siguruar që të mbani kokën pak më lart, në mënyrë që gjaku të mos nxitojë drejt kokës. Tani, fshijeni ose fërkojeni mbrapa butësisht për të gromësirë fëmija.
Në një situatë emergjente, nëse ndieni se foshnja po mbytet, mund ta vendosni edhe foshnjën në pozicionin e njëjtë të fytyrës poshtë që ju keni përdorur për gromësimën.

Metoda e duhur është që së pari të godisni gjoksin – 5 herë me kujdes duke përdorur vetëm 2 gishta. Pastaj, goditeni lehtas nga mbrapa derisa foshnja fillon të kollitet. Mos harroni se fëmija është i vogël dhe se nuk është se po e përkëdhel në këtë rast por as të përdorësh forcë.

Kollitja është një tregues që objekti është zhvendosur nga rruga e frymëmarrjes.

6. Si të masazhoni një fëmijë
Masazhi zakonisht bëhet për të porsalindurit për të bërë kockat dhe muskujt e tyre më të fortë. Rregulli i parë është që të mos ia bëni para ose pas një vakti.

Për t’i bërë një masazh të mirë foshnjës, ndiqni këto hapa: vendoseni fëmijën tuaj në një peshqir ose mbulesë në një sipërfaqe të rehatshme, si në shtrat psh dhe filloni ta masazhoni me një vaj me bazë bimore. Filloni me këmbët, ndjekur nga krahët, pastaj gjoks dhe më në fund me shpinën e tij.

Masazhimi jo vetëm lehtëson, por edhe forcon fëmijën. Një përfitim shtesë është lidhja që krijohet me fëmijën gjatë këtyre masazave të përditshme.

7. Si të lani një fëmijë
Çdo prind i ri është nervoz kur i bën banjë fëmijës së tyre. Ekziston gjithmonë njëfarë niveli i frikës kur është fjala për larjen e një porsalinduri.

Është e rëndësishme të theksohet se të sapolindurit kërkojnë vetëm një banjë me pecetë gjatë javës së parë të jetës së tyre. Sugjeruar që të prisni derisa kordoni i kërthizës të thahet dhe të bjerë vetë për të filluar me dushin e vaskës së rastësishme.

Nuk keni nevojë ta lani fëmijën çdo ditë. Gjithashtu, kontrolloni temperaturën e ujit përpara se të vendosni fëmijën dhe të mos e lini fëmijën pa mbikëqyrje.

8. Si ta vini fëmijën në gjumë
Ditët e para janë veçanërisht të vështira kur bëhet fjalë për modelet e gjumit të foshnjës.
Prindërit zakonisht luftojnë të vënë fëmijën të flejë gjatë kësaj kohe. Duke dalë nga një bark ku gjendej në errësirë e komod, hapi i parë drejt vënies së fëmijës në dijeni të botës së re dhe se si njerëzit flenë këtu është modeli i dritës.

Mundohuni të mbani dhomën të ndriçuar gjatë ditës dhe të zbehtë gjatë natës. Kjo do të ndihmojë fëmijën të kuptojë ndryshimin midis natës dhe ditës.
Fëmija juaj “pothuajse në gjumë” mund të duket bukur për ju dhe mund të keni një dëshirë për t’i puthur ato ose për të biseduar me ta, por, ky nuk është një vendim i mirë.

Kjo mund t’i sinjalizojë fëmijës që jeni gati të luani me ta dhe pastaj t’i zgjoni ato. Një këshillë tjetër e ekspertëve është se duhet të jeni të durueshëm derisa fëmija të mësojë plotësisht se si të flejë.
9. Si të ndryshoni pelenat
Ndryshimi i pelenave nuk është një shkencë rakete, por mund të duket kështu në fillim. Prindërit në përgjithësi janë të ngathët dhe kanë frikë pak nga kjo detyrë në fillim.

Gjëja e parë dhe më e rëndësishme që ju duhet të mbani në mend është të ndërroni një fëmijë në mënyrë të saktë derisa kordoni i kërthizës të jetë tharë dhe të bjerë.
Asnjëherë mos shtrëngoni një pelenë mbi fashetën e kordonit të kërthizës, por gjithmonë poshtë saj. Nuk duhet të ketë presion shtesë në atë zonë.
Ka disa gjëra të tjera që duhet të mbani gjithmonë në mendje. Gjithmonë fshini një pelenë të ndotur nga para-prapa, veçanërisht për vajzat, për të shmangur ndonjë infeksion.
Gjithmonë sigurohuni që të thani zonën para se të vendosni një pelenë të freskët. Nëse foshnja ka një skuqje të lehtë, merrni masa paraprake shtesë duke e kontrolluar shpesh, në mënyrë që një pelenë e plotë ose e ndotur të mos intensifikojë skuqjen.
Ju duhet të mbani pomada në çdo kohë, kështu që edhe një skuqje e vogël nuk do të përkeqësohet. Gjithashtu shmangni ndonjë sapun aromatik ose pelena derisa skuqja të jetë zhdukur plotësisht.

10. Si të lidheni me fëmijën
Prekja e butë e lëkurës së njëri-tjetrit është e gjitha që duhet dhe ky zakon duhet të fillojë sapo fëmija të lindë. Një tjetër gjë e rëndësishme është të shikoni sytë e foshnjës dhe të flisni me ta.

Mund të duket pak e çuditshme që po flet me një fëmijë të vockël, i cili ndoshta nuk e kupton dot atë që po thua, por me të vërtetë funksionon.
Për shkak se vizioni i një fëmije nuk është i madh (vetëm 30 cm), afrohuni me ta, buzëqeshni dhe bisedoni.
Këndojuni ninulla, bëjuni masazh dhe shfrytëzoni kohën vetëm për vetëm me fëmijën tuaj. Lidhja e krijuar në këtë kohë me fëmijën shkon gjatë.
Tani që keni informacionin e dobishëm për të gjitha gjërat e rëndësishme që duhen mbajtur në mendje kur kujdeseni për një fëmijë, sigurohuni që ta ndani informacionin me miqtë dhe të afërmit tuaj që sapo janë bërë prindër.lezhanews.com/

(Visited 401 times, 1 visits today)