Quinta-feira, 12/12/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

10 Sekrete si ti memorizoni gjërat më lehtë!

10 Sekrete si ti memorizoni gjërat më lehtë!

Ne mësojmë gjëra gjatë gjithe jetës tonë, por shpesh i harrojme informacionet qe marrim.

Pse ndodh kjo?

Truri juaj ju mbron nga mbingarkimi me informacione të padobishme. Kjo është arsyeja pse të gjitha informatat e reja ruhen në memorien afatshkurtër, jo në kujtesën afatgjatë. Nëse nuk e përsërisni ose e përdorni, e harroni shumë shpejt.

Një orë pas të mësuarit harrojmë më shumë se gjysmën e informacionit. Një javë më vonë ne kujtojmë vetëm 20%.

Për të mbajtur informacionin në kokën tuaj për një kohë më të gjatë, duhet të përpiqeni ta vendosni atë në kujtesën tuaj afatgjatë. Nëse doni të mbani mend gjërat për një kohë të gjatë, ju duhet të zgjasni periudhën e memorizimit.

Ju mund të praktikoni memorizimin e intervaleve duke përdorur kartela të bëra vetë ose aplikacione të veçanta si Anki (Android, iOS) dhe SuperMemo (Android, iOS).

Disa këshilla memorizuese:

1. Mundohuni të kuptoni atë që mësoni. Gjërat që kuptoni janë memorizuar 9 herë më shpejt.

2. Mësoni informacionin më të nevojshëm.

3. Merrni në konsideratë këtë: gjërat që në fillim dhe në fund janë mësuar përmendësh më mirë (efektserik pozicioni).

4. Mëso gjëra të kundërta. Për shembull, nëse jeni duke mësuar një gjuhë të huaj, mësoni përmendësh ditën dhe natën. Të kundërtat janë më të lehta për tu mësuar përmendësh.

5. Ndërtoni vetë “pallatin tuaj mendor”. Ideja është që të lidhen disa gjëra me një vend të caktuar. Për shembull, nëse jeni në dhomën tuaj, përpiquni të lidhni një gjë që po mësoni me diçka në dhomën tuaj. Përsëriteni disa herë.

6. Përdorni “fjalët e gozhduara”. Pika e teknikës është të gozhdoni një gjë të mësuar në një tjetër. Pra, kur mendoni për gozhdën, automatikisht ju kujtohet gjëja tjetër.

7. Bashkoni fjalet e reja me ata që tashmë i dini. Nëse mësoni një gjuhë, mund të mësoni përmendësh diçka të re në bazë të asaj që dini.

8. Përgatisni tregime. Nëse keni nevojë për të mësuar përmendësh shumë informacione në një mënyrë të veçantë, përpiquni t’i vendosni copat në një histori. Është e rëndësishme që pjesët të lidhen me njëri-tjetrin me një lloj kuptimi.

9. Përdorni një regjistrues. Regjistro informacionin që po mëson dhe dëgjoni disa herë regjistrimin. Kjo metodë funksionon më mirë për njerëzit që mësojnë më mirë informacionin audio.

10. Zgjidhni vetëm materialet më të mira. Mos përdorni libra të vjetëruar dhe metoda të të nxënit. Gjërat mund të kenë ndryshuar shumë që kur librat jane shkruar. Mos e humbni kohën tuaj në diçka që mund të jetë e gabuar..

Burimi: /theheartysoul.com
©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli/

(Visited 231 times, 1 visits today)
Top