Terça-feira, 26/1/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

10 FAKTE INTERESANTE QE NUK DINI PER DHEMBET TUAJ!

10 FAKTE INTERESANTE QE NUK DINI PER DHEMBET TUAJ!

10 FAKTE INTERESANTE QE NUK DINI PER DHEMBET TUAJ!

1.Smalti i dhëmbit është pjesa më e forte e gjithë trupit tuaj.
2.Fillimi i formimit te dhembeve ndodh qe ne fetus, por dhëmbët e qumështit vijnë kur fëmija është në moshën 6-12 muajsh.
3.Njeriu përdor katër lloje të ndryshme të dhëmbëve (prerës,te qenit, premolarë dhe molarë) për të prerë, grisur dhe bluar ushqimin e tyre.
4.Humanët kanë vetëm dy grupe dhëmbësh gjatë gjithë jetës së tyre – dhëmbët e qumeshtit dhe dhëmbë të përhershëm. Pasi të keni dhëmbët tuaj të përhershëm, sigurohuni që të kujdeseni mirë për to.
5.Dy njerëz nuk kanë të njëjtën set dhëmbësh – dhëmbët janë po aq unikë sa gjurmët e gishtave, prandaj bëhuni krenarë për grupin tuaj unik të dhëmbëve.
6.Goja juaj prodhon mbi 25,000 pështymë në një jetë – kjo është e mjaftueshme për të mbushur dy pishina.
7. Pështyma ka shumë funksione, duke përfshirë ndihmën me tretjen tuaj dhe mbron dhëmbët tuaj nga bakteret në gojën tuaj.
8. Një person i zakonshëm shpenzon 38.5 ditë duke larja e dhëmbëve gjatë jetës së tyre.
9.Shumë sëmundje lidhen me shëndetin tuaj oral, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, osteoporozën dhe diabeti.
10.Një e treta e dhëmbit tuaj është nën mishrat e dhëmbëve – kjo do të thotë që vetëm dy të tretat e gjatësisë së dhëmbit tuaj janë të dukshme.

(Visited 287 times, 1 visits today)
Top