Wednesday, 23/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Xhamia e parë me minare hapet në DanimarkëXhamia e parë me minare hapet në Danimarkë

xhamia danimarke

Xhamia më e madhe në Danimarkë, duke përfshirë edhe minaren e parë në këtë vend, u hap të enjten, më 19 qershor 2014, në veriperëndim të Kopenhagës, e cila ka kushtuar 150 milionë korona apo 27.200.000 dollarë, kjo u realizua me ndihmën e Katarit.

Pas shumë viteve të ngushtllëkut, faleshin në një hapësirë të vogël, muslimanët e Kopenhages kanë festuar hapjen e kompleksit të xhamisë së tyre e cila ka një sipërfaqe prej 6.700 metra katror, ku ka një xhami, një qendër kulturore, një studio televizive dhe një palestër sportive.
Përfaqësuesit e Kishës së Danimarkës si dhe të komunitetit hebre u ftuan në inaugurimin e xhamisë të enjten.

Disa parti të ekstremit të djathtë, skeptikë, kanë vërejtur se xhamia është financuar nga Katari, dhe dyshojnë se Katari mund të përdorë xhaminë për të përhapur ndikimin e tij saj në mesin e myslimanëve danezë.

Megjithatë, Muhammed Al Maimouni, zëdhënës i Këshillit Islamik të Danimarkës, i cila e zotëron xhaminë tha:

Ne nuk jemi të përfshirë në politikën e Katarit dhe ne nuk kemi të bëjnë me situatën e brendshme atje.

Këshilli Islamik danez ka pushtet të plotë mbi retorikën e përdorur këtu. Dhe kjo është arsyeja pse ne kemi qenë aq të kënaqur me këtë donacion: kjo është një dhuratë bujare që vjen pa kërkesa, shtoi ai.

Islami është feja e dytë më e madhe në Danimarkës pas Kishës Protestante Luterane, e cila ndiqet në mënyrë aktive nga katër të pestat e popullsisë së vendit.

Danimarka është vendi i një pakice muslimane prej 200.000 pjesëtarëve, që përbëjnë tre përqind të popullsisë prej 5.4 milionë banorë të Danimarkës.