Thursday, 17/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Vitaminat dhe mineralet që përmban shalqiriVitaminat dhe mineralet që përmban shalqiri

shalqiri

Shalqiri është një burim i mirë i vitaminës C, dhe gjithashtu një burim i mirë i disa vitaminave te tjera dhe mineraleve.

Vitamina C: Një antioxidant që është thelbësore për shëndetin e lëkurës dhe funksionin imunitar

Kaliumi: Mineral që është i rëndësishme për kontrollin e presionit të gjakut dhe të shendetit te zemrës.
Bakri: Një mineral që është më i bollshem në ushqimet bimore, dhe shpesh mungon në dietën perëndimore.
Vitamina B5: Gjithashtu i njohur si acid Pantothenic. Kjo vitaminë është gjetur në pothuajse të gjitha ushqimet në një farë mase.
Vitaminë A: shalqi përmban beta-carotene, e cila është transformuar në vitaminë A në trup.
Shalqiri është një burim i mirë i vitaminës C, dhe përmban sasi të mirë të kaliumit, bakër, vitaminë B5 dhe vitaminë A (nga beta-carotene).

Komponimet e tjera bimore:

Megjithatë, ajo është një burim i mirë i ‘citrulline’ – aminoacid dhe lycopene – antioxidant, të cilat kanë përfitime të shumta për shëndetin.

Në trup, citrulina shndërroht në aminoacid esencial arginine.

Dy citruline dhe arginine luajnë një rol të rëndësishëm në sintezën e oksidit nitrik (NO), e cila ndihmon për të ulur presionin e gjakut dhe ‘zbut’ enët tona të gjakut.

Arginina është gjithashtu e rëndësishme për shumë organe, të tilla si mushkëritë, veshkat, mëlçi dhe per sistemin imun dhe riprodhues dhe lehtëson shërimin e plagëve.

Lycopene:

Shalqiri është burimi më i njohur i freskët i lycopene, një antioxidant i fuqishem përgjegjës për ngjyrën e saj të kuqe.

Lycopene është përdorur në një farë mase për të formuar beta-carotene në trup, i cili është konvertuar në vitaminë A.

Lycopene është i lidhur në përgjithësi me domatet, por shalqrii i freskët është në fakt një burim i mirë i lycopene sesa domatet e freskëta.

Aminoacidet në shalqi të ndihmojnë në prodhimin e oksidit nitrik.

Oksidi nitrik është një molekulë e gazit që bën muskujt e vegjël rreth enëve të gjakut te çlodhen dhe të zgjerohen. Kjo çon në një reduktim të tensionit të gjakut.
Gjithashtu ndihmon për të reduktuar në masë yndyrën dhe për te përmirësuar ndjeshmërinë e insulinës në individët me diabet tip 2.