Domingo, 24/3/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

SPONDILOZA CERVIKALESPONDILOZA CERVIKALE

SPONDILOZA CERVIKALE

Spondiloza cervikale është sëmundje degjenerative e unazave të qafës që ndryshe nihet edhe si osteoartritis i cili shkakton ndryshim të hapsirës në mes të unazave dhe formimin e disa zgjatimeve eshtërore në nyje(osteofite).Gjat kohes këto ndryshime mund të shkaktojn komprimim(shtypje)të nervave dhe të eneve te gjakut që mund të rezultojnë me paaftesi funksionale.

ETIOLOGJIA

Faktori më i madh i rrezikut për këtë patologji është mosha ku gjatë procesit të mplakjës disqet gradualisht prishen,humbasin fluidet(lengjet) dhe ngurtësohen.Perveq moshes ndikojn edhe shkakëtaret e tjerë si:proceset degjenerative,lëndimet e qafes,pozita jo e drerejtë për një periudh të gjat kohore,mungesa e aktivitetit fizik etj.

SIMTOMAT:

– DHIMBJE NË QAFË
– KOKËDHIMBJE
– MARRAMENDJE
– DHIMBJE NË KRAH DHE PËRGJAT Ë DUARVE
– NDJESI SHPIMI DHE MPIRJE
– SHTANGIM DHE KUFIZIM I LËVIZJEVE TË QAFËS
– HUMBJE E ORIENTIMIT HAPËSINOR ETJ.

TERAPIA FIZIKALE:

– Mundëson lirimin e spazmit dhe tendosjet muskulare,eliminimin e dhimbjës, rikthimin e amplitudës së levizjes,rikthimin e funksionalitetit të nervave,rikthimin e forces muskulare si dhe rikthimin e aftësive për kryerjen e aktiviteteve të përditeshme jetësore…

(Visited 14 times, 1 visits today)