Sexta-feira, 24/5/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Si mund të arrijmë pasuri, furnizim (risk), nder dhe respekt?Si mund të arrijmë pasuri, furnizim (risk), nder dhe respekt?

Si mund të arrijmë pasuri, furnizim (risk), nder dhe respekt?
Cili është rezultati i atij që punon dhe derdh mund?

وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى.

“Dhe se njeriut nuk i takon tjetër vetëm se ajo që ka punuar.” Nexhm, 39)
Kush jep pasuri (kush e pasuron njerëzimin)?

وَأَنَّهُ هُوَ أَغْنَى وَأَقْنَى.

“Dhe se Ai është që pasuron dhe varfëron.” (Nexhm, 48)
Ndarja e riskut, furnizimit

اللَّهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ وَيَقْدِرُ…

“Allahu i ofron furnizim me bollëk atij që do dhe ia kufizon (atij që do)…” (Rr’ad, 26)

إِنَّ رَبَّكَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ وَيَقْدِرُ…

“S’ka dyshim se Zoti yt është Ai që furnizon me bollëk atë që do dhe ia kufizon atij që do…” (Isra, 30)

Dënia e urtësisë dhe e gradave të larta

يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَنْ يَشَاءُ وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ.

“Ai ia dhuron urtësinë atij që do, e kujt i është dhënë urtësia, atij pra i është dhuruar mirësi e madhe, përveç të mençurve këtë nuk e kupton kush.” (Bekare, 269)

وَلَا تَتَمَنَّوْا مَا فَضَّلَ اللَّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ…

“Mos lakmoni në atë, që Allahu gradoi disa nga ju mbi disa të tjerë…” (Nisa, 32)

…نَرْفَعُ دَرَجَاتٍ مَنْ نَشَاءُ إِنَّ رَبَّكَ حَكِيمٌ عَلِيمٌ.

“…Ne ngremë në shkallë të lartë atë që duam. Zoti yt çdo send e vë në vendin e vet, asgjë nuk mund t’i fshihet.” (En’am, 83)

…نَرْفَعُ دَرَجَاتٍ مَنْ نَشَاءُ وَفَوْقَ كُلِّ ذِي عِلْمٍ عَلِيمٌ.

“…Atë që duam Ne e lartësojmë shumë në dituri, e mbi secilin të dijshëm ka edhe më të dijshëm.”  (Jusuf, 76)

فَإِذَا مَسَّ الْإِنْسَانَ ضُرٌّ دَعَانَا ثُمَّ إِذَا خَوَّلْنَاهُ نِعْمَةً مِنَّا قَالَ إِنَّمَا أُوتِيتُهُ عَلَى عِلْمٍ بَلْ هِيَ فِتْنَةٌ وَلَكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ.

“Kur e godet njeriun ndonjë e keqe, ai na lutet Neve, e kur nga ana Jonë ia shndërrojmë atë në ndonjë të mirë, ai thotë, “Kjo më është dhënë në bazë të dijes sime!” Jo, por ajo është një sprovë, por shumica e tyre nuk e dinë.” (Zumer, 49)
Kush është shkaktar i të mirave dhe i të këqijave?
مَا أَصَابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ وَمَا أَصَابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَ…

Çfarëdo e mire që të vjen është nga Allahu, e çka të ndodhë nga ndonjë e keqe është nga vetë ti… (Nisa, 79)

M.M. Pikthal & M. Fateh Muhammad

(Visited 36 times, 1 visits today)
Top