Saturday, 15/12/2018 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Pikat e  dobëta dhe të forta të njeriutPikat e  dobëta dhe të forta të njeriut

Në suren “Insan”
janë sqaruar pikat e 
dobëta dhe të forta të njeriut.

Pikat e dobëta:

1. “(njeriu) nuk ishte qenie për t’u përmendur” (لَمْ يَكُنْ شَيْئًا مَذْكُورًا);

2. “(u krijua) prej nje lëngu të përbërë” (مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ);

3. “që ta vëmë në provë” (نَبْتَلِيهِ).
Pra, nuk ka mundesi ta kundershtoj caktimin e Allahut.

Pikat e forta:

1. Dëgjimi. “E bëmë të dëgjojë…” (فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا).

2. Shikimi. “… e të shikojë.” (فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا).

3. Drejtimi-udhëzimi. “E drejtuam në udhë…” (إِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ);
Më pas ështe lënë, në lirinë e zgjedhjes.

(përshtatje)